Äripäev • 7. oktoober 2016 kell 6:37

Zirnask: tõsised ettevõtjad idufirmat ei tee

Villu Zirnask  Foto: Raul Mee

Ennustan, et sõnad „idufirma” ja „start-up” lähevad aegamisi sama teed, mida läks Eestis sõna „ärimees”: omandavad halva maigu ja tõsised ettevõtjad hakkavad enda niimoodi nimetamist tõrjuma, kui nad seda juba ei tee, kirjutab kolumnist Villu Zirnask Eesti Päevalehes.

"Idufirmadelt ei ole midagi õppida – see mööblitööstur Enn Veskimäe arvamus kõlab kole vanamoodsalt, kuid ei pruugi olla vale, "nendib Zirnask Eesti Päevalehes ilmunud kolumnis.

Zirnaski skepsis sai alguse idufirmadest, kes esitavad enda kohta pooltõdesid ja vahel luiskavad täiesti mõõdutundetult, kasutades väljendeid „unikaalne tehnoloogia”, „tipptasemel meeskond”, „skaleeritav ärimudel”, „eksponentsiaalne kasv” jms.

Tema hinnangul on idufirmanduse ökosüsteemi pärisosaks saanud ka tegelased, kelle nn ärimudel on kavaldamine ja bluffimine või lausa umbluu-müük. Üheks näiteks tõi Zirnask Soome idufirma Valkee, mis tahtis maailma vallutada kõrvaklappidega, mis lasevad talvemasenduse, depressiooni jm raviks kõrva valgust.

Loe pikemalt Eesti Päevalehest.

Hetkel kuum