• Jaga lugu:

  Miljonärist peaminister käsib soomlastel püksirihma pingutada

  Soome peaminister Juha Sipilä.Foto: EPA

  Põhjamaade ainukese euroala liikme Soome majandust ei saada kuidagi käima ning peaminister soovitab elanikel püksirihma pingutada, kirjutab Bloomberg.

  Hiljuti alandasid kolm reitingufirmat Soome perfektset AAA reitingut. Nüüd tahab Soome valitsus, et inimesed tõmbaksid püksirihma pingule – vaja on ju sakslastele ja rootslastele, kelle eksport õitseb, järele jõuda. Kui seda ei suudeta, siis jääb riigi majanduse areng seisma ja võlad jätkavad kasvu, hoiatab valitsus.
  Eksport on võtmetähtsusega
  Pärast eelmise aasta valimisi peaministriks valitud Juha Sipilä (kes on muide miljonär) tahab majandusele uue hingamise anda. Tema sõnul on eksport võtmetähtsusega. See aga tähendab, et soomlased peavad olema produktiivsemad ning palku ei tohi tõsta. Juba praegu on Soome konkurentsivõime peamistest kaubanduspartneritest 15 protsendi võrra madalam.
  „Me oleme peamistest konkurentidest maha jäänud,“ ütles Sipilä kolmapäeval Helsingis antud intervjuus. „Meie peamine probleem seisneb selles, et eksport on nõrk ja majanduskasv sõltub sisemaisest nõudlusest. Selleks, et majandus taastuks, peaks eksport uuesti majanduse kasvumootoriks saama.“
  Soome majanduskasv on olnud kesine juba 2015. aastast alates. Riigi paberitööstus kannatab digimeedia tõttu. Nokia Oyj ei suutnud nutitelefonide ajastuga sammu pidada ning 2013. aastal müüdi telefoniäri Microsoftile. Kaubandusele on kehvasti mõjunud ka Venemaa majanduskriis.
  Palgakasv peatub
  Eelmisel kuul antud intervjuus ütles Soome kaubandusminister Kai Mykkänen, et pilt on väga tume, sest USA presidendivalimistel domineerib protektsionistlik retoorika ning ida-lääne geopoliitilised suhted halvenevad. Eksport moodustab umbes 40 protsenti Soome SKPst. Sel aastal on Soome kaubandus olnud defitsiidis peaaegu iga kuu. Eksport on alla aastaga langenud 15 protsenti.
  Soomlased on juba leppinud asjaoluga, et palgad ei kasva. Töötajad leppisid sel aastal 0,4protsendilise palgakasvuga, 2017. aastal palgad tõenäoliselt ei kasvagi. Alates 2018. aastast hakkavad palgakasvu määrama „eksportivad tööstused“, märkis Sipilä.
  Palgakasv on kontrolli alla saadud ja järgmine samm on produktiivsuse suurendamine, ütles Sipilä. „Selles valdkonnas pole valitsusel väga palju mõjuvõimu ning sõltume ettevõtetest,“ ütles ta. „Olen suuremate eksportijatega rääkinud ja nemad arvavad, et produktiivsust on vabalt võimalik viie protsendi võrra tõsta.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
USAs on vaktsineeritud 70% inimestest
USAs on 70% inimestest saanud vähemalt ühe doosi Covid-19 vaktsiini, mis tähistab olulist verstaposti pandeemia vastases võitluses, vahendab Bloomberg.
USAs on 70% inimestest saanud vähemalt ühe doosi Covid-19 vaktsiini, mis tähistab olulist verstaposti pandeemia vastases võitluses, vahendab Bloomberg.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Nordica sai iseseisvaks lennufirmaks
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.