Äripäev • 28. oktoober 2016 kell 11:00

Baltimaade aasta tehing tehti Eesti Gaasiga

Eesti investeerimisettevõte Trilini Energy ostis Fortumilt ja gazpromilt.  Foto: Veiko Tõkman

Balti ühinemiste ja ülevõtmiste ja erakapitali foorumi galaüritusel Riias kuulutati eile õhtul aasta tehinguks Eesti Gaasi ost, kus ostjaks oli Trilini Energy ja müüjateks Fortum ja Gazprom.

Eesti investeerimisettevõte Trilini Energy ostis Fortumilt Eesti Gaasi 51% osaluse avaldamata hinnaga ja Gazpromilt 37% osaluse 24,5 miljoni euroga.

Võitu põhjendati sellega, et tehing on oluline valdkonna strateegiliselt tähtsuselt ja tehingu väärtus on suur ning tähelepanuväärne on see ka selle poolest, et kohalik kapital ostis välja välisinvestorid.

Balti era- ja riskikapitali aastatehingu auhinna võitis Providence Equity Partners, kes ostis ostis BITĖ Groupi. USA erakapitalifond Providence Equity Partners, mis haldab enam kui 45 miljardi USA dollari väärtuses varasid, omandas Ühendkuningriigi erakapitalifondilt Mid Europa Partners Hollandis registreeritud Bite Finance Internationali. Tehingu hinda ei ole avaldatud. BITE on üks regiooni kolmest suurimast telekommunikatsiooniettevõttest, mis pakub Lätis ja Leedus mobiilside- ja  mobiilse interneti teenuseid.

Žürii tõstis tehingu juures esile selle, et rahvusvahelise suurtehinguga väljus erakapitalifond Mid Europa Partners ettevõtte omanikeringist ning teine Baltikumis tegutsev globaalne erakapitaliinvestor astus tema asemele.

Auhinna Balti ettevõttele M&A tehingu eest välisturgudel võitis FCR Media Group, kes ostis Truvo (Belgia). Eesti päritolu lokaalsete otsingu- ja operaatorteenuste pakkuja FCR Media Group ostis avaldamata hinnaga Belgia ettevõtte Truvo, mis annab välja telefoniraamatuid paberil, veebis ja mobiilseadmetele. Enne tehingut pankrotiavalduse esitanud Truvo liidetakse FCR Media Belgiumiga ja ettevõttes säilib 310 töökohta. Tegemist oli ühega Eesti ostjate vähestest tehingutest väljaspool Balti riike.

Balti era- ja riskikapitali valdkonna aasta saavutuse auhinna pälvisid kolme Balti riigi era- ja riskikapitali assotsiatsioonid – EstVCA, LVCA ja LT VCA (pildil organisatsioonide esindajad koos EIFi esindajate ja auhinnaga). Neid tunnustati ühiselt regionaalse juhtrolli ning koostöö ja sihikindluse eest Balti era- ja riskikapitali turu loomisel ja selle rahvusvahelisel tutvustamisel.

„Auhindade põhieesmärk on tutvustada ja arendada Balti M&A, erakapitali ja riskikapitali sektorit,” märkis Soraineni juhtivpartner Laimonas Skibarka aastaüritusest kõneledes.

Võidutehingud peegeldavad suurel määral Mergermarketi Baltic M&A Monitori andmeid, mis avaldati märtsis. Aruande põhjal andsid Balti riikides üle poole viimase aja tehingute väärtusest energeetika-, kaevandus- ja kommunaalteenuste sektorid ning 75% M&A tehingute mahtudest moodustavad sissetulevad tehingud. Ühtlasi prognoositi M&A tehingute aktiivsuse kasvu telekommunikatsiooni-, meedia- ja tehnoloogiasektoris.

Hetkel kuum