Äripäev • 14. november 2016 kell 4:45

Uue valitsuse pöördelised otsused

IRLi juht Margus Tsahkna (vasakul) ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas eelmisel nädalal ETV saates "Foorum".  Foto: Andres Haabu

Eesti suurimate päevalehtede andmetel lähevad Keskerakonna, IRLi ja sotside võimaliku valitsuse korral ülevaatamisele ning jõulisele muutusele paljud valdkonnad alates maksudest ja lõpetades investeeringutega.

Näiteks on laual ettepanek, et tulumaksuvaba miinimum tõuseb praeguselt 170 eurolt 500 eurole. „Jah, see on pööraselt kulukas. Aga see tagaks selle, et miinimumpalga teenija saaks oma palga kätte ja oleks rohkem motiveeritud töötama. See oleks talle üle 60 euro võrra suurem netosissetulek,“ rääkis intervjuus Eesti Päevalehele riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson. Ta lisas, et 2017. aasta eelarvesse tehakse vaid väiksemad muudatusi, mis eelarvetasakaalu ei puuduta ning  suuremad makse puudutavad muutused algavad 2018. aastast, nii et inimestel on aega uuendustega harjuda.

Lisaks olevat uue, sügisese kolmikliidu juhid täiesti ühel meelel selles, et jõuliselt tuleb investeerida taristusse, elamuehitusse ning veel paari ettevõtlusvaldkonda, kirjutab Postimees. Taristusse investeerimise mõttekäik on lihtne: kui teha rahasüst objekti, millega on seotud mitu majandusharu, valgub raha sealt edasi mujale, kasvatades rahva ostujõudu ja suurendades ettevõtjate investeerimisvõimekust. Üks selliseid objekte võib olla Tallinna–Tartu maantee ehitus. Enne kui kokkulepped paigas, keelduvad asjaosalised investeeringunimistust rääkimast.

Äripäev kirjutas, et esimesed kokkulepped hõlmavad nii laenu võtmist kui ka riigifirmade börsile viimist.

Hetkel kuum