Äripäev • 17. november 2016 kell 10:43

Sotsiaalmaksu langetamata jätmine läbis esimese lugemise

Riigikogu saal.  Foto: Raul Mee

Riigikogu tänasel istungil läbis esimese lugemise eelnõu, mille eesmärk on loobuda sotsiaalmaksumäära vähendamisest 2017. ja 2018. aasta alguses, kokku protsendipunkti võrra.

Keskerakonna fraktsiooni esitatud sotsiaalmaksuseaduse, tulumaksuseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu tutvustanud fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles, et eelnõu eesmärk on säilitada praegune olukord, kui sotsiaalmaksumäär on 33 protsenti.

Simson tõi välja, et sotsiaalmaksumäära langetamine alates 2017. aasta 1. jaanuarist 0,5 protsendipunkti võrra ja 2018. aasta 1. jaanuarist veel 0,5 protsendipunkti võrra oleks vähendanud sotsiaalmaksu laekumist 2017. aastal (eelmise aasta andmetel) 33,8 miljonit eurot, 2018. aastal 86 miljonit eurot ja 2019. aastal 91 miljonit eurot.

Läbirääkimistel Vabaerakonna fraktsiooni nimel sõna võtnud Andres Ammas tõi välja, et Vabaerakonna fraktsioon toetab Keskerakonna esitatud eelnõu menetlusse jäämist. Tema sõnul oleks ettevõtjatel sotsiaalmaksu pooleprotsendisest langetamisest palju rohkem rõõmu, kui seataks sisse sotsiaalmaksu lagi või kui likvideeritaks praegu kehtiv sotsiaalmaksu miinimum või siis, kui seda miinimumi vähemalt oluliselt vähendataks.

Rahanduskomisjoni esimees, peagi opositsiooni jääva Reformierakonna liige Remo Holsmer tutvustas eelnõu arutelu käiku komisjonis ja tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Häältega 25 poolt ja 67 vastu ei leidnud Holsmeri ettepanek toetust.

Eelnõu muudatusettepanekute tähtaeg on 1. detsember.

Hetkel kuum