Hotellipidajad: ootasime seda lahendust väga

Verni Loodmaa  Foto: Erik Prozes
Kristel Härma • 18 november 2016

Majutusasutuste käibemaksutõusu ärajäämine jätab ellu väiksed perefirmad, leiab Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Verni Loodmaa.

Majutusettevõtetele on uue valitsuse maksupaketis olulisim punkt mõistagi see, mis jätab nende jaoks ära käibemaksutõusu. „Seda lahendust oleme oodanud pikka aega,“ tõdes Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Verni Loodmaa. Järgmisel aastal oleks käibemaksumäär tõusnud majutusasutustele 9 protsendilt 14 protsendile, mis oleks käinud Loodmaa sõnul üle jõu väikestele väljaspool Tallinnat tegutsevatele pereettevõtetele.

Seetõttu nentis Loodmaa, et uus koalitsioon ei ole regionaalsest arengust ja palgatasemete ebavõrdsusest tööjõuturul mitte ainult rääkinud, vaid võtnud seda ka päriselt arvesse. „Nad on näidanud, et on valmis ettevõtjatega dialoogiks ja see näitab veel kord, et inimesed, kes just väikeettevõtetes turismitööstust arendavad, ei ole oma toimetamistes üksi jäetud.“ 

Loodmaa arvates ei ole sotsiaalmaksu määra langetamise ärajäämisel suurt mõju. „Selle mõju turismitööstusele ja majutusettevõtetele on väike ja sellest me olulist kasu ei saa. Hoopis kahjulikumad on need maksud, mis mõjutavad Eesti konkurentsivõimet,“ ütles ta.

Ta lisas, et erilise tähelepanuga tuleb suhtuda lahja alkoholi planeeritud aktsiisitõusu, mis avaldab mõju ka turismile. „Me ei saa unustada, et Soome on meie suurim ja olulisim turismipartner,“ tõi ta välja, et paljud soomlased tulevad Eestisse siiski ka alkoholi ostma. „Kindlasti peaks käituma nutikalt, et me ei kaotaks ka neid inimesi, kellel ei ole võib-olla siia sõiduks nii tervislik eesmärk, aga kes siiski ühe mõttena kasutavad ka seda, kui otsustavad Tallinnasse laevapileti osta.“

Hetkel kuum