Kaisa Gabral • 24. november 2016 kell 13:00

Investor Raasukesest: juht võtab konfidentsiaalsed teadmised kaasa

Investor Mikk Talpsepp usub, et Raasukese lahkumine mõjutab pikaajalist optimismi LHV suhtes  Foto: Andras Kralla

Investor Mikk Talpsepa jaoks tuli Erkki Raasukese LHVst lahkumine suure üllatuse ja pettumusena ning ta leiab, et hoolimata konfidentsiaalsusnõuetest võtab juht ju ikkagi konfidentsiaalsed teadmised kaasa.

Mis arvate Raasukese lahkumisest?

Erki Raasukese lahkumine LHVst on üllatav ja aktsionärina, pidades silmas pikka perspektiivi, ei saa selle üle õnnelik olla. LHV aktsiale on see kindlasti negatiivse mõjuga, kuid arvestades LHV aktsia hiljutist lendutõusmist võib Raasukese lahkumine olla vaid LHV aktsia tõusu aeglustav asjaolu.

LHV kasumiaruandele mõjub Raasukese lahkumine ilmselt lühiperspektiivis positiivselt, kuid Raaskukese lahkumine LHVst vähendab pikaajalist optimismi LHV suhtes. Erki Raasukese puhul on tegu isikuga, kelle reputatsioon aitab tõsta panga mainet.

Tavaliselt on panganduse tippjuhtidel konkurentsipiirang, kuid Raasukesel mitte. Ta lõpetab LHVs detsembris ja alustab uue pangaga juba jaanuaris – kas näete siin murekohta või konflikti?

Raasukese nii kiire suundumine LHVst DNB Nordeasse on samuti üllatav ja annab tunnistust, et Raasukesel polnud konkurentsipiirangut või siis jõuti kokkuleppele, millega konkurentsipiirangut otsustati mitte rakendada. Konkurentsipiirangu lepinguga kaasnevad tihti suured kulud. On võimalik, et LHV ei soovinud neid kulusid kanda, kui LHV-le oli teada, et kavatsus DNB Nordeat juhtima asuda eksisteerib niikuinii.

Kuidas Raasukese lahkumine ja konkureeriva panga juhiks asumine LHV-le tulevikku silmas pidades mõjuda võib?

LHV kindlasti kaotas tugeva isiku ja väljastpoolt vaadates vähendab see LHV ambitsioone kasvada. LHV Pank on ja oli aga niikuinii juhitud Erki Kilu poolt, kelle suutlikkuses ei peaks olema kahtlust. Raasukese lahkumine võib vähendada teistesse riikidesse laienemise ambitsioone. Samas on võimalik ka see, et Erki Raasukese teised tööülesanded ja panus ühiskonda väljaspool LHVd röövisid temalt energiat ja aega, mistõttu Raasukese väärtus LHV jaoks veidi kannatas.

Mida arvate sellest, et Raasukese mantlipärijaks on tundmatu Madis Toomsalu?

Olen Madis Toomsalu mitu korda kohanud. Ma ei kahtle Toomsalu särtsakuses. Laiemale avalikkusele on ta veel tundmatu ja ilmselt ei suuda lühiperspektiivis korvata Raasukese kaotusest tingitud LHV reputatsiooni nõrgenemist.

Ka hoolimata Raasukese lahkumisest on LHV tulevikuväljavaated head, kuid konkurents tugevneb. Mina nii kiiret liikumist LHV Groupi juhi kohalt DNB Nordea juhiks õigeks ei pea, kuid teadmata on täpsemad asjaolud. Hoolimata konfidentsiaalsusnõuetest võtab juht ju ikkagi konfidentsiaalsed teadmised kaasa.

Hetkel kuum