• Jaga lugu:

  Tšernobõli lekkiv plokk sai uue sarkofaagi

  Eile sai uue kaitsekupli alla Tšernobõli tuumakatastroofis kahjustada saanud neljas energiaplokk, mille senine sarkofaag oli hakanud lekkima.

  „Tšenobõli reaktor nr 4 on nüüd, 30 aastat pärast 1986. aasta katastroofi, edukalt kaetud. Tegemist on imelise insenerisaavutusega,“ vahendas eile uue sarkofaagi ehitamist rahastanud Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank EBRD.
  Terasest ja betoonist ehitis on lennukiangaari kujuga ning 165 meetrit pikk, 110 meetrit kõrge ja kaalub umbes 36 000 tonni. Sarkofaagi ehitamisele kulus 1,63 miljardit eurot. Uue sarkofaagi katuse kogupindala on 86 000 ruutmeetrit, mis võrdub 12 jalgpalliväljakuga.
  Vaata allpool animatsiooni uue sarkofaagi paigaldamisest:
  See terasgigant pole eriline ainuüksi oma mõõtmete poolest, vaid ka seepärast, et selle loomisel kasutati uusimaid tehnoloogiaid ning selle hind on võrreldav kosmoseprojektiga, rõhutab EBRD.
  Sarkofaag katab umbes 180 tonni tuumkütust uraan-235, 70 000 tonni radioaktiivselt saastatud metalli, betooni ja klassimassi ning 35 tonni radioaktiivset tolmu, mille aktiivsus on üle 2 miljoni kürii ning selle kaitsetoime peaks kõigi eelduste kohaselt kestma järgmised 100 aastat.
  Lekkiva sarkofaagi asemele uus
  Tšernobõli neljas reaktor pärast plahvatust.Foto: Novarka koduleht
  Tšernobõli tuumajaamas puhkes tulekahju 26. aprillil 1986. Mõni kuu pärast sajandi suurimat tehnoloogiakatastroofi ehitati neljanda energiaploki kohale betoonsarkofaag, mis pidi vastu pidama 30 aastat. Kuid üpris kiiresti selgus, et isegi see kaitseehitis, millele läks sadu tuhandeid tonne betooni ja metallkonstruktsioone, ei suuda peatada selle all oleva rajatise surmahingust – sarkofaagisse tekkisid praod ja mõrad, mis üha levisid.
  Seepärast sõlmisid Ukraina valitsus, Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD), Prantsuse konsortsium Novarka aastal 2007 lepingu, et ehitada uus sarkofaag.
  Ehitusega alustati 2012. aasta aprillis. Ehitusplats oli ohutus kauguses vanast sarkofaagist, mille ümber olid kõrged kiirgusnäitajad. Just vana sarkofaag muutis uue ehitamise märkimisväärselt keerukamaks: uus konstruktsioon nihutati lõpuks neljanda energiaploki kohale erirööbastel – kiirusega 6 meetrit päevas.
  Tšernobõli tuumajaama hermetiseerimistööd on plaanis lõpetada 2017. aasta sügisel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Advokaadibüroode TOPi võitja: võidu toob oskus muuta vajadusel kiiresti fookust
Tänavuse Äripäeva advokaadibüroode edetabeli võitis juba teist aastat järjest advokaadibüroo Cobalt. Võitudest ja nendeni jõudmisest avaldavad saladusi juhtivpartner Jaanus Mody ja partner Martin Simovart.
Tänavuse Äripäeva advokaadibüroode edetabeli võitis juba teist aastat järjest advokaadibüroo Cobalt. Võitudest ja nendeni jõudmisest avaldavad saladusi juhtivpartner Jaanus Mody ja partner Martin Simovart.