Harro Puusild • 2. detsember 2016 kell 9:04

Eesti maasikakasvataja värbab Rumeeniast

Rumeenia lipp.  Foto: EPA

Kunagi ise Šotimaal töötanud ettevõtja Paavo Otsus värbab nüüd töölisi Rumeeniast.

Maasikakasvataja AranFarming kasutab hooajatöölistena Rumeenia tööjõudu ja on valikuga rahul. „Üldiselt on rumeenlased väga tublid töölised, kes ei karda rasket tööd,“ ütleb ettevõtte juht Paavo Otsus. 

Otsuse sõnul on tal rumeenlasega positiivne kogemus juba sellest ajast, kui ta ise veel Šotimaal töötas. „Sealt lahkudes umbes poolteist tagasi säilitasin vajalikud kontaktid,“ ütles Otsus tööstusuudised.ee-le.

Otsuse sõnul on alati kohal õigel ajal ning valmis tegema seda, mida farmer nõuab, et saak koristatud saaks. Töölistega on ebamugavusi ka, aga mitte nende enda pärast: "Osa rumeenlasi on nahavärvilt tõmmumad kui keskmine eestlane ning maakohtades vaadatakse neile järgi, kui nad näiteks poes käivad."

Eestis kasutatakse palju näiteks Ukraina tööjõudu, aga rumeenlasi on Otsuse sõnul isegi kergem palgata, sest nad tulevad Euroopa Liidust ning neil pole tänu sellele vaja näiteks viisat. Ukrainlastest rohkem palka nad ei küsi, palka makstakse Otsuse sõnul enamasti tükitöö alusel olenemata sellest, kes ja kust tööline pärit on.

AranFarmingu juht Paavo Otsus räägib Rumeenia tööjõu kasutamisest 13. detsembril Äripäeva teemaveebi tööstusuudised.ee korraldataval konverentsil „Kuidas lahendada tööjõukriisi tööstuses?“.

Hetkel kuum