Ave Lepik • 28. detsember 2016 kell 7:48

Sberbanki juht ootab Venemaale pöördelisi muutusi

Sberbanki juht German Gref ootab 2018. aastast Venemaale pöördelisi muutusi.  Foto: epa

Venemaa suurima panga Sberbanki juht German Gref ütles intervjuus ajalehele Vedomosti, et 2018. aasta tuleb Venemaa jaoks pöördeline.

„See on valimisaasta, tuleb uus president, uus valitsus. Võetakse vastu meetmete kava, mis võimaldab jätkusuutlikku kasvu. Ja tulevad muutused,“ rääkis Gref.

Ta täpsustas, et ei ole kursis Vladmir Putini plaanidega osaleda järgmistel valimistel. Vastates küsimusele, kas tema hinnangul mõistab Putin kriisi sügavust ja muutuste vajadust, ütles Gref, et muidugi saab president hästi olukorrast aru.

Gref märkis, et peab ka Donald Trumpi n-ö muutuste presidendiks. „Ma ei hakka ennustama, aga mul on positiivsed ootused. Olen Trumpiga kohtunud ja muljed suhtlusest on väga positiivsed, tean ka mõnda tema meeskonna liiget. Nende probleemiks on poliitilise kogemuse puudumine, aga neil on soliidne ärikogemus, nad on pragmaatilised inimesed, kes suudavad karmis konkurentsivõitluses ellu jääda. Neil inimestel ja süsteemil on piisavalt ressursse, et teha piisavalt õigustatud ja õigeid samme,“ leidis Gref.

Rääkides algavast aastast märkis Gref, et kui toorainehinnad isegi kukuvad, siis mitte palju – need on niigi madalad. Alumiiniumi hinnal pole enam kuskile langeda, süsi võib odavneda, aga see on sel aastal märkimisväärselt kallinenud, nii et on, kuhu kukkuda, loetles Gref.

Tema sõnul püsib nafta hind 52-53 dollari kandis. „Ja isegi kui nafta odavneb kuni 45 dollarile barrelist, siis šokki ei tule,“ ütles Gref – Venemaa eelarve, firmad ja pangad on selleks valmis. Nimelt on Venemaa oma tuleva aasta eelarves arvestanud 40dollarise barreli hinnaga.

Sberbanki juht loodab, et tuleval aastal stabiliseerub maailma poliitiline olukord. „Nii et pärast kaht väga rasket aastat me läheme 2017ndasse, Oktoobrirevolutsiooni sajandasse aastapäeva piisavalt positiivsete ootustega,“ loodab Venemaa pankur.

Järgmised presidendivalimised toimuvad Venemaal 2018. aasta märtsis.

Hetkel kuum