Äripäev • 7. veebruar 2017 kell 16:49

Äripäeva ajakirjanikud valiti aasta parimate sekka

Juhan Lang.  Foto: Andras Kralla

Eesti Ajalehtede Liidu žürii valis täna aasta parimate sekka Juhan Langi ja Vilja Kiisleri Äripäevast.

Varem Äripäeva börsitoimetuses ajakirjanikuna töötanud ning alates augustist Äripäeva börsitoimetust juhtiv Juhan Lang on nominent noore ajakirjaniku kategoorias. Juhan on toimetuses hinnatud kui väga produktiivne ajakirjanik, kes suudab kirjutamise kõrval genereerida ka hulga suurepäraseid tuluideid, näiteks Seppo Saario raamatu kirjastamine või investor Toomase konverents. Ajakirjanikuna on Juhan hea eeskuju teistele – välja käidud ideed teeb ära, hoiab alati mitu rauda tules ning tunnetab hästi lugejaskonda ning nende huvisid. Ta on toonud Äripäeva veergudele investoritena üllatavaid persoone (Sergei Pareiko), vahendanud Äripäeva lugejale põnevaid kohtumisi (Seppo Saario) ja üritusi (Warren Buffetti ettevõtte Berkshire Hathaway aktsionäride aastakoosolek).

Teised nominendid parima noore ajakirjaniku tiitlile on Tiina Kaukvere Postimehest ja Laura Mallene Eesti Päevalehest.

Äripäeva arvamustoimetuse juht Vilja Kiisler on nominent parima arvamusloo kategoorias looga „Miks eestlane vaene on“. Vilja teatas loos põhjuse: sest tulemusest rohkem väärtustab eestlane tuima rügamist, ta kardab andekaid inimesi, kellel paistab kõik tulevat liiga kergelt ja kiirelt.

Teised nominendid arvamusloo kategoorias on on Tiina Kaukvere Postimehes ilmunud arvamusega „Sõltuvushaigus, mida põen“, Krister Kivi Eesti Ekspressis ilmunud looga „Minge kukele oma spordiga!“ ja Krister Paris Eesti Päevalehes ilmunud looga „Et poleks üksi ükski maa, andkem võim Euroopale“.

Parimad fotod ja uurivad lood

Varem teatas Eesti Ajalehtede Liit pressifotode nominendid, kus sai nominatsioone Äripäeva fotograaf Andras Kralla. Üks foto näitab plastilise kirurgiakliiniku omanikku ja kirurg Jüri Kullamaad koos kliendiga pärast operatsiooni. Teine nomineeritud foto on seeriast, mis näitas, kuidas maksupettuses süüdistatud ning luksusliku eluviisi poolest tuntuks saanud ärimees Henry Kallas Harju maakohtu ette astus, käel 50 000 dollarit maksev kell ning kuldse kuue saanud mobiiltelefon.

Lisaks konkureerib praegu uuriva ajakirjanduse Bonnieri preemiale Äripäeva ajakirjaniku Koit Brinkmanni lugu „Räpane prügiäri Tallinnas“, mis rääkis sellest, kuidas jäätmeäri varjupoolel tegutsevad ärimehed ei karda riigimaale vedada kümneid tuhandeid tonne prügi, sest asi päädib reeglina väärteomenetluse ning riigi nentimisega, et nõudeid polegi võimalik kätte saada. 

Selgusid ka teiste kategooriate nominendid.

Uudise kategooria nominendid on Tuuli Jõesaar Eesti Päevalehes ilmunud lugudega „Ränga bussiõnnetuse toimumiskohas eiratakse riiklikke libedustõrje nõudeid“, „Libedustõrje nõudeid ei täidetud suurtel maanteedel aastaid“ ja „Maanteeametil kästi libedustõrje lepinguid kiiresti muutma hakata“; Tuuli Koch, Risto Berendson, Andres Reimer, Oliver Kund ja Joosep Värk Postimehes ilmunud lugudega „Süüdistus paljastab Savisaare salaelu“ ja „Savisaar lootis Kremlilt raha veel kahe aasta eest“; Nils Niitra Postimehes ilmunud lugudega „Vaikse tänava tülgastav saladus: majaperemees pidas keldris orja“ ja „Tartu orjapidaja viljeles mitmekesist kuritegevust“ ning Kristiina Tilk Õhtulehes ilmunud looga „Õhtuleht Indias: Otse kohtusaalist vanglasse viidud laevakaitsjate sõnum lähedastele: olge tugevad ja pidage vastu!“.

Olemuse nominendid on Kärt Anvelt Eesti Päevalehe nädalalõpulisas LP ilmunud intervjuuga Toomas Hendrik Ilvesega, Jaanus Piirsalu Postimehes ilmunud looga „Anton Vaino tõusis Kremli esiametnikuks poole aastaga“, Tarmo Vahter Eesti Ekspressis ilmunud looga „Marina Kaljuranna saatuslik suvi 1991“ ning Kirsti Vainküla Eesti Ekspressis ilmunud looga „Jõuluime: arstid tõid pisipoisi teispoolsusest tagasi“.

Multimeedia kategooria nominendid on Tiit Blaat, Rauno Volmar, Ester Vaitmaa, Heleri Kuris, Liisi Viskus, Alari Heinsoo ja Mart Nigola Delfis ilmunud tööga „EV 100 nädala projekt: MAJAD“; Hendrik Kuusk, Argo Ideon, Reet Pärgma, Linda-Riin Võeras, Ester Vaitmaa, Joosep Martinson, Tiit Blaat, Priit Simson, Madis Veltman, Indrek Kampus, Mark Šandali, Philip Kaat, Ester Vaitmaa, Mart Nigola, Maarja Pakats ja Linda-Riin Võeras Delfis ilmunud tööga „25 aastat Eesti taasiseseisvumisest“ ning Rain Pruul, Dannar Leitmaa ja Heleri Kuris Eesti Ekspressis ilmunud tööga „Jüri Ratase ümmarguste vastuste generaator“.

Pressipreemiate võitjad avalikustatakse 3. märtsil Tallinnas Õpetajate Majas toimuval pressipeol, Bonnieri preemia võitja selgub järgmisel esmaspäeval.

Hetkel kuum