Äripäev • 7. veebruar 2017 kell 5:51

Inflatsioonil on hoog sees

Inflatsioon.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Tarbijahinnaindeksi muutus oli jaanuaris võrreldes eelmise aasta detsembriga 0,4% ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga 2,7%, teatab statistikaamet. Eelmise aasta jaanuariga võrreldes mõjutas hinnatõusu enim mootorikütus, mis andis kogutõusust ligi 40%.

Kaubad olid mulluse jaanuariga võrreldes 3,3% ja teenused 1,7% kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes tõusnud 7,4% ja mittereguleeritavad hinnad 1,5%.

Eelmise aasta jaanuariga võrreldes mõjutas läinud kuul tarbijahinnaindeksit enim mootorikütus, mis andis kogutõusust ligi 40%. Bensiin oli 19,4% ja diislikütus 26,1% kallim kui möödunud aasta jaanuaris. Suuremat mõju indeksile avaldas veel 3,7% kallinenud toit, mida mõjutasid enim 8,2% kallinenud piim, piimatooted ja munad ja 11,2% kallinenud kala ja kalatooted. Aastataguse ajaga võrreldes oli toidukaupadest enim kallinenud töödeldud puuvili ja suhkur (29%) ning odavnenud linnuliha (6%).

Mulluse detsembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toidu 1,4% kallinemine, millest ligi neli seitsmendikku andsid 4,5% kallinenud piim, piimatooted ja munad ning ühe seitsmendiku 2,4% kallinenud puuvili. Suuremat mõju indeksile avaldasid veel rõivaste ja jalatsite laialdased soodusmüügid.

Hetkel kuum