Väinu Rozental • 12. märts 2017 kell 7:15

Laienev Combiwood vabaneb vahendajaist

Eesti puidutööstus õitseb  Foto: Raul Mee

Norra suuruselt teise liistutootja Barkeviki omandamine aitab meil sealsel turul otse, ilma vahendajateta kiiremini jalga maha saada, ütles puidutöötlemisfirma OÜ Combiwood tegevjuht Virko Lepmets.

„Me ei ole enam allhankija staatuses, vaid oleme oma toodanguga otse lõppturul,“ rõhutas Lepmets. „Samuti täieneb meie tooteportfell liistudega, mida me Eestis ise ei tooda.“

Neljapäeval sai teatavaks, et Valgamaal valgeks värvitud liiste tootev Combiwood on omandamas 60protsendilist osalust Norra firmas Baros, millele kuulub Norras oksavabu liiste ja tammeliiste tootev Barkevik Bruk ning väiksem liistutootja Olaf Olsen Snekkerfabrikk.

„Combi Group on avaldanud mulle muljet oma efektiivse ärikultuuri ja efektiivse tootmisviisiga,“ ütles turundusjuht Thor Linberg pressiteate vahendusel, kiites firma väärtusahela ülesehitust, mis on taganud tugeva konkurentsieelise. Barkevikil on omalt poolt toodang, mis vastab Norra turu vajadustele. Ühiste jõududega suudetakse klientidele tagada parim teenindus ja tootevalik ja püsida konkurentsis, kinnitas Linberg.

Lepmetsa sõnul olid Combiwood ja Barkevik seni Norra turul konkurendid. Barkevik oli üks kahest distribuutorpartnerist, mis vahendas OÜ Eesti Höövelliist valgeks värvitud liiste. Combiwoodi sarnast toodangut vahendas nii Norra kui Rootsi turule aga Rootsi kontsern Södra.

Paraku katkes eelmise aasta suvel Combiwoodi pikaaegne koostöö Södraga. „Ütleme nii, et meie teed Södraga läksid risti ja me otsustasime hakata neil turgudel tegutsema otse,“ rääkis Lepmets ja lisas, et selleks asutasid nad kõigepealt Rootsis tütarfirma Combiwood Sverige ja hiljem Norras tütarfirma Combiwood Norge.

Kui Rootsis jõudis Combiwood oma tütarfirma kenasti käima lükata, siis Norras tuli mängu soodne juhus. Selle mängis kätte kodumaine konkurent Eesti Höövellliist, mis ostis mõni nädal tagasi Norra liistutootja Rindals List. Eesti Höövellliistu toodangu teine vahendaja Barkevik jäi n-ö ripakile ja see käivitas protsessi, mis päädis Combiwoodi tehinguga.

„Norra liistutootjad kasutavad Baltikumi allhankijaid, ostes neilt toodangut, komplekteerides poodide jaoks erinevatest liistudest koosnevaid pakke ning vedades need üle Norra poodidesse laiali,“ seletas Lepmets. „Kõike seda nullist ise üles ehitades kuluks väga palju aega, Barkeviki kaudu saame oluliselt kiiremini otse Norra turule.“

Lepmetsa kinnitusel hakkavad nad Norra turul tegutsema oma kaubamärgi Combiwood all. „Praegu on veel vara öelda, mis saab Barkeviki brändist,“ lausus ta. „Samuti ei oska veel öelda, mis saab Barkeviki liistutehasest. Ei ole välistatud, et võib-olla toome kunagi osa tootmisest Norrast Eestisse.“

Combiwood on oma liistutoodangut Norra turul vahendajate kaudu müünud alates 2005. aasta suvest. Norra on Combiwoodi olulisem ekspordimaa, kuhu läheb umbes 40 protsenti toodangust.

Combiwoodi eelmise aasta käive oli 32 miljonit eurot. Omandatud Norra firma Barekviki mullune käive oli 25 miljonit eurot.

Barkevik on Norra suuruselt teine liistutootja. Aasta käive on ca 225 miljonit Norra krooni. Firmal on kolm tootmisüksust ja tarned üle kogu riigi.

Combiwoodi omanikud on kuus äriühingut, mille osanikud on Peedo Pihlak, Toomas Mets, Heiki Vahermets, Virko Lepmets, Aimar Varula ja Arvo Türner. Kõik peale Türneri olid aktsionärid Eesti metsatööstuskontsernis Sylvester, mis sai kuulsaks Eesti suurima maksuvaidluse tõttu.

OÜ Combiwood omanikud kattuvad suures osas Combi grupi osanikega. Combiwood on esimene firma Combi grupis, mis on saanud Eesti üheks suuremaks ja mõjukamaks puidutöötlejaks, millele tosin aastat tagasi pani aluse Sylvesteri endistest omanikest moodustunud väike mõttekaaslaste punt.

OÜ Combiwood asutasid 2003. aasta lõpus kuus meest, kellest viis olid endised Sylvesteri omanikud: ASi Imavere Saeveski endine tegevjuht Peedo Pihlak, Imavere Saeveski endine finantsjuht Toomas Mets, ASi Viljandi Liimpuit endine juhataja Virko Lepmets, Viljandi Liimpuidu endine tootmisjuht Aimar Varula ja Lätis asuva saeveski Launkalne Sawmill endine tegevjuht Heiki Vahermets. Kuues endine Sylvesteri omanik, ASi Sylvester endine arendusjuht Margus Kohava liitus Combi grupi omanikeringiga 2012. aasta algul. Lisaks nimetatutele on Combi grupi suuremaks omanikuks Arvo Türner. Tema ja kaks Combi grupi väikeomanikku – Janek Antipin ja Aimar Kreevald – ei olnud omal ajal Sylvesteri aktsionäride ringis.

Loe saamisloost lähemalt digiraamatust "Combi grupp – justkui Sylvester vol. 2."

Hetkel kuum