Mait Kraun • 23. mai 2017 kell 10:23

Trump: majanduskasv võimaldab säästa 2 triljonit

Donald Trump  Foto: EPA

USA president Donald Trumpi eelarveplaani järgi võimaldab 3protsendiline majanduskasv säästa 2 triljonit dollarit. Tegemist on ambitsioonika eesmärgiga, mille saavutamine on analüütikute sõnul raske.

Eelarve, mille detailid avalikustatakse täna õhtul, peaks võimaldama riigil säästa 2,1 triljonit dollarit. Valge Maja kutsub seda majanduslikuks tagasisideks. Teisiti öeldes – see on raha, mille eelarve säästab (kui arvestada majanduskasvuga).

Trumpi administratsioon prognoosib, et defitsiit suureneb järgmise kümne aasta jooksul 3,15 triljoni dollari võrra. Valge Maja juhtimise ja eelarve büroo direktor Mick Mulvaney ütleb, et 3protsendiline majanduskasv on saavutatav. Analüütikud aga ütlevad, et see oleks erakordne saavutus.

Roosilised majanduskasvu ootused ei tule paljudele üllatusena. Sõltumatult tegutsev Vastutustundliku Riigieelarve Komitee teatas hiljuti, et 3protsendilise majanduskasvu saavutamine eeldab „hea poliitika ja hea õnne heroilist kooslust“.

Hetkel kuum