Äripäev • 14. juuni 2017 kell 14:44

Raskeveokid lähevad teekasutustasu alla

Teemaksu alla käivad üle 3500kilogrammise täismassiga veokid.  Foto: Andres Haabu

Riigikogu võttis täna vastu seaduseelnõu, millega kehtestatakse veoautodele teekasutustasu, mida peab maksma üle 3500kilogrammise täismassiga veoautode ja nende haagiste liikumise eest avalikult kasutatavatel teedel.

Teekasutustasu aitab koguda lisaraha infrastruktuuri kvaliteedi tagamiseks, selgitas Erki Savisaar. Tasuga kogutakse tema sõnul raha ka välismaal registreeritud veoautodelt, kes praegu ei maksa raskeveokimaksu ning kel pole otsest vajadust osta Eestist lühikeste vahemaade tõttu kütust, mille tõttu jääb Eesti ilma ka kütuseaktsiisist, selgitas Savisaar.

„Senimaani olid Eesti ja Soome ainsad Euroopa Liidu liikmesriigid, kus ei kehtinud veoautode teekasutustasu,“ märkis Savisaar.

Eestis hakkab kehtima ajapõhine teekasutustasu, seda saab maksta nii päeva, nädala, kuu, kvartali kui aasta eest. Päevane tasumäär jääb 9-12 euro vahele ning aastane määr vahemikku 500-1300 eurot. Tasumäär sõltub nii veoauto ja selle haagise täismassist, EURO-heitgaasiklassist kui telgede arvust.

Hetkel kuum