Liina Laks • 28. juuni 2017 kell 11:16

Rootsil oodatust kopsakam eelarveülejääk

Stockholmi vanalinn  Foto: Reuters/Scanpix

Skandinaavia suurima majandusega riik teatas, et leidis oma tänavuse eelarveülejäägi olevat „oodatust suurema“, vahendab Bloomberg. Raha suunatakse sotsiaalsüsteemi.

Rootsi avaldas uue eelarveprognoosi, mille järgi on riigi eelarveülejääk ligi 85 miljardi krooni võrra kopsakam. See raha on plaanis järgneva kolme aasta jooksul sotsiaalsüsteemi suunata. Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson ütles, et tõenäoliselt on Rootsis 2025. aastaks 300 000 pensionäri ja sama palju väikelapsi rohkem kui praegu ja see tähendab, et riigile kuulub see lisaressurss marjaks ära.

Rootsi valitsuses peetakse aga tuliseid vaidlusi uue maksupaketi üle. Nimelt soovib ametisolev valitsus makse tõsta, kuid neljast parteist koosnev opositsioon ähvardab valitsust umbusaldada, kui too ei jäta ära kavandatavaid maksutõuse, mis lööksid väikeettevõtjaid, lennundust ning tavatöötaja rahakotti.

Hetkel kuum