Äripäev • 17. juuli 2017 kell 7:47

Katusetootja viib päikesepaneelid peitu

Eesti katusetootja plaanib koostöös idufirmaga viia katusele paigaldatavad päikesepaneelid katusekivide sisse.  Foto: EPA

Eesti kivikatuste müüja Monier alustas koostööd idufirmaga SolarStone, mille tulemusena peidetakse päikesepaneelid katusekivide sisse.

Alates 2021. aastast peavad kõik Eestis valmivad majad vastama A-klassi energiamärgisele. "Neid nõudeid on keeruline täita ilma ise taastuvenergiat tootmata," selgitas Monieri müügijuht Marko Tammest. "Seepärast otsustasime alustada koostööd kodumaise päikesepaneelide tootjaga SolarStone, et aidata majade energiatarbimist vähendada."

SolarStone'i tegevjuhi Silver Aedniku kinnitusel on uue lahenduse eelis see, et päikesepaneelid paigaldatakse katuse sisse, mitte peale. "Tänu sellele ei vaja need kalleid kandureid, mis lõhuksid maja välisilme arhitektuurse terviku," rääkis Aednik.

Päiksepaneelide soetamist väikeelamutele toetab ka KredEx.Monier on Eesti suurim kivikatuste müüja ning taasiseseisvunud Eesti ühe vanima ettevõtte Est-Stein järglane, mis alustas tegevust 28 aastat tagasi. Ettevõte tegutseb seitsmes riigis, nende Kiiul tegutsev lisatarvikute tehas ekspordib 95% toodangust.

Idufirma SolarStone alustas 2015. aastal ning ettevõtte väljakutse on kombineerida pika eluea ja vastupidavusega kivikatus kaasaegsete päikesepaneelidega.

Hetkel kuum