Tulevikus järgneb internet sulle kõikjale

5G-varustusega isesõitva auto esitlus Lõuna-Koreas selle aasta kevadel.  Foto: EPA

Kui 5G mobiilsidevõrk mõne aasta pärast eetrisse jõuab, algab uus mobiilirevolutsioon. Võrk ühendab kõik alates isesõitvast autost kuni kirurgilise robotkäeni kiire internetiga ning sulatab virtuaalmaailma tegelikkusega ühte, kirjutab augusti Imeline Teadus.

Istud kodus diivanil ja ajad vana sõbraga juttu. Esmapilgul paistab, et ta istub sealsamas sinu kõrval, kuid tege­likult viibib ta teisel pool maa­kera. Sina näed temast üliteravat 3D-hologrammi, see edastatakse ilma viivituseta 5G mobiilivõrgu kaudu sinu liit­reaalsus­prillidesse, mis projitseerivad tema kujutise otse sinu nägemisväljale.

Esimese põlvkonna mobiilsidevõrk võeti kasutusele peaaegu 35 aastat tagasi. 1G, nagu seda võrku nimetama hakati, tegi võimali­kuks telefoni kaasas kandmise.

Tegu oli tohutu tehnoloogilise edusammuga ja tänapäeval suudavad vähesed ette kujutada igapäevaelu ilma taskus oleva mobiiltelefonita. Nüüd aga on aeg küps uueks revolut­siooniks, mis nõuab mobiilimastide praeguse ülemaailmse võrgustiku täielikku ümberehitamist. Kuni aastani 2020 töötavad teadlased ja telekommunikatsiooniette­võtted selle nimel, et võtta kasutusele 1G tehnoloogia lapselapselapselaps ehk 5G. Mobiilivõrk muutub sel juhul mitu korda kiiremaks kui praegune võrk, saavutades edastus­mahu mitu gigabitti sekundis. See tähendab näiteks, et täis-HD kvaliteediga video saab alla laadida ainult 6 sekundiga, samas aga 4G ja 3Gga võtab see aega vastavalt 7 ja 70 minutit.

Suurem andmeedastuskiirus pole sugugi ainus positiivne asi, mille 5G endaga kaasa toob. See võrk tagab tulevikus internetiühenduse kuni 100 miljardile elektrooni­lisele üksusele, sest niinimetatud asjade internet võimaldab meil traadita internetiga ühendada autod, riided, meditsiiniseadmed, valvekaamerad, ukselukud ja suure hulga muidki asju.

Mobiilivõrk vallutab tegelikkuse

Tehnoloogiaettevõtetel ja sidefirmadel seisab ees veel suur hulk arendustööd, enne kui nad saavad hakata müüma 5G-liitumislepinguid.

Juba praegu ollakse üksmeelel, et 5G tuleb kasutusele järgmise kümne aasta jooksul. Üleminek toimub aasta jooksul, mil uue tehnika kõrval jäävad veel kasutusele ka vanemad põlvkonnad. 5G üks kõige enam tõotavaid perspektiive on liitreaalsuse (LR) juurutamine. Kui virtuaalreaalsus kisub kasutaja täielikult virtuaalsesse 3D-maa­ilma, siis LR toimib tegelikkuse täiendusena. Näiteks Microsoft on leiutanud prillid, kus kasutaja näeb tegelikku maailma, millele on lisatud kolme­mõõtmelisi objekte virtuaal-maa­ilmast. Kui otsid näiteks uut tugitooli, võid enne selle ostmist alla laadida silma jäänud mööblieseme mudeli ning paigutada selle oma elutuppa, et näha, kas see sinna üldse sobib.

Seast saab meie elundidoonor

Mis juhtuks, kui Päike kustuks?

Praegu sõltuvad prillid veel traadita interneti­ühendusest ja oma täit potent­siaali saavad need realiseerida alles siis, kui 5G on kasutusele võetud. Siis muutub LR kaasas­kantavaks ning algab järjekordne mobiili­revolutsioon, mis muudab meie maailma­tajumise viisi.

Kolm valdkonda on valmis uut võrku kasutama

Virtuaalne tegelikkus muutub lamedast kolmemõõtmeliseks. Holoportatsioon on tehnoloogia, mis võimaldab rääkida internetis inimese kolmemõõtmelise hologrammiga. Igast inimesest luuakse 3D-kaameratega mudel, mis saadetakse ülikiire 5G võrgu kaudu vestluspartneri liitreaalsusprillidesse.

Unusta kaabeltelevisioon ja loo isiklik teleelamus. 5G võrgu suure kiirusega saab igasugust telesisu kogeda juhtmevabalt. Nii võib kodus jalgpallimatši jälgides ise valida kaamera filmimisnurga või uurida staadionil olles aegluubis kordust. Neid võimalusi on proovitud 4Gga, kuid 5Gga muutuvad need levinumaks.

5G võimaldab puudutada asju interneti kaudu.5G muudab masti ja üksuse vahelise reaktsiooniaja nii lühikeseks, et see on kiirem kui meie kompimismeel. See paneb aluse niinimetatud puuteinternetile. Näiteks kaug­kirurg tunneb robotkäe vahendusel, et katsub mitme kilomeetri kaugusel oleva patsiendi siseorganit.

Pikemalt loe 5G võrgust augusti Imelisest Teadusest.

Hetkel kuum