Kristel Härma • 26 september 2017

Hinnatõusust pole pääsu

Alexela juht Ain Kuusik Alexela Oili tanklas.  Foto: Alexela Group

Kuristikust välja roninud nafta hind toob hinnatõusu, mida tasakaalustab aga meie jaoks tugevnenud euro.

Madala nafta hinna aeg hakkab lõpule lähenema, kuna nõudlus kasvab ja pakkumine ei jõua järele, hindab maailma üks suurimaid erasektori naftakauplejaid Trafigura Group. Nende arvates võib 2019. aastal turul juba nappus kätte tulla, nõudluse osas ollakse aga optimistlikud. Citigroupi arvates võib juba järgmisel aastal näha, kuidas nõudlus ületab pakkumise.

Alexela Oili juht Ain Kuusik tõdes, et Eesti jaoks tähendab see mõistagi seda, et kõik läheb kallimaks. "Kui naftahind tõuseb, tõusevad kütusehinnad tanklates ja kõik teenused ka, sest ei ole pääsu.“ Ta lisas, et paanikaks siiski põhjust ei ole, sest hinnatõusud on pigem marginaalsed.

Hinnatõusule peaks pidurit tõmbama ka euro tugevnenud kurss dollari suhtes, mis muudab naftabarreli kerkinud hinna eurodesse teisendatuna väiksemaks. "Naftaäri käib dollaripõhiselt. Tihti kipuvad kommentaatorid vaatama seda, et naftahind tõuseb või langeb, ja siis tanklaposti hinda, aga teine väga oluline muutuja jäetakse märkamata,“ tõdes Kuusik.

Ta ütles, et väga raske on ennustada, mida nafta hind edasi teeb. "Praegu ta on tõesti tõusnud päris kõrgele. Seda oli raske prognoosida, kuivõrd ta on kolm aastat täiesti augus olnud ja käinud ikka väga sügaval ära, kuristikus, võiks öelda. Aga eks ta stabiliseerub. Tõus oli ära ja ma hästi ei usu, et ta sinna 60 ringi välja jõuab,“ sõnas ta. Kuusik ei osanud prognoosida ka seda, kuhu võiksid kerkida hinnad nende tanklates.

Järgmisel aastal võiks tulla tasakaal

Ka Neste kommunikatsioonijuht Risto Sülluste tõdes, et ennustusteks on nafta hinnal liiga palju erinevaid mõjutajaid. Ta ütles, et kui vaadata mitmete konsultantide (näiteks IEA, EIA, OPEC ja Woodmac) pakkumise ja nõudluse tasakaalu hinnanguid, oleks naftaturg 2018. aastal suhteliselt tasakaalu lähedal.

"Nõudluse suurenemine on osalt toornafta madalate hindade tulemus ja kui hind läheb kõrgemaks, mõjutab kõrgem hind ka nõudluse kasvu. Seetõttu on ka raske öelda, kuidas turg täpsemalt käituma hakkab,“ rääkis Sülluste ja lisas, et nafta hind on viimasel ajal küll tõusnud, kuid see on olnud tagasihoidlik.

Hetkel kuum