Indrek Mäe • 5. november 2017 kell 12:45

Puigdemont andis end Belgia võimude kätte

Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont andis end Belgia ametivõimude kätte.  Foto: EPA

Kataloonia eksliider Carles Puigdemont ning tema neli eksministrit andsid end BBC teatel seoses Hispaanias nende vastu esitatud süüdistustega Belgia politseile üles.

Siiamaani on Puigdemont järjekindlalt korrutanud, et ta ei naase Hispaaniasse seni, kuni on kindel, et talle garanteeritakse aus kohtumõistmine.

Puigdemontile ja tema neljale ministrile on esitatud süüdistus mässus, mässule õhutamises, avaliku vara vääras kasutamises ning usalduse murdmises.

Nüüd peab Belgia kohus homme hommikul otsustama, kas rakendada Euroola Liidu vahistamismäärust. Täpsemalt esitas reedel Hispaania riigikohus Belgia prokuratuurile taotluse pidada kinni riigis viibiv Kataloonia endine president Carles Puigdemont. Belgia ametivõimude kinnitusel oli vahistamismäärus igati õiguspärane.

Sellegipoolest võib väljaandmismenetlus kesta kuni 15 päeva, kuid kui Puigdemont vaidlustab selle, siis lükkub väljaandmismenetlus edasi 45 päeva võrra. Vaidlustamise korral peab Puigdemont Hispaaniasse tagasi minema jaanuari algul ehk pärast 21. detsembrile kavandatud ennetähtaegseid Kataloonia parlamendivalimisi.

Carles Puigdemont lendas Belgiasse kohe pärast seda, kui Madrid oli tema poolt juhitud Kataloonia oma otsevõimule allutanud ning rakendanud põhiseaduse paragrahvi 155. Madridi otsus järgnes Kataloonia iseseisvusdeklaratsioonile ning piirkonnas toimunud iseseisvusreferendumile.

Neljapäeval saatis kohus uurimise ajaks vanglasse kaheksa Puigdemont'i valitsuse ministrit.

Hetkel kuum