Kristjan Pruul • 13 detsember 2017
Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Riigikogu võttis vastu tuleva aasta eelarve

Riigikogu saal
Riigikogu saal  Foto: Raul Mee

Riigikogu võttis kolmapäeval 55 poolt- ja 41 vastuhäälega vastu 2018. aasta riigieelarve, mille 10 miljardi suurune maht kasvas lõppeva aasta eelarvega võrreldes 10 protsenti.

Eelarve koostamisel on arvestatud 3,3-protsendilise majanduskasvuga ja selle struktuurne puudujääk on 0,25 protsenti SKPst. Eelarve kulud ja investeeringud on 10,6 miljardit eurot ja tulud 10,3 miljardit eurot. Kulud kasvavad 2017. aastaga võrreldes 922 miljoni euro võrra ehk 9,5 protsenti, tulud kasvavad 986 miljoni euro võrra ehk 10,6 protsenti.

Siiani on uue eelarvega kõige rohkem kirgi kütnud selle puudujääk ning Jüri Ratase valitsuse koalitsioonileppest lähtuvalt seadusse raiutud tulumaksureform. Puudujäägi pärast on lisaks opositsioonile, mis vastavasisulisi muudatusettepanekuid tulutult eelarvemenetlusse esitas, valitsust kritiseerinud ka konservatiivse lähenemisega keskpank. Eriti on puudujäägi juures ette heidetud infrastruktuuri investeeringute kasvu tuleval aastal, kuna näiteks Eesti Panga hinnangul on ehitusturul näha buumi märke. Koalitsiooni hinnangul jääb veerandpunktine strukturaalne puudujääk igati lubatu piiridesse ning investeeringuid on Eestil vaja.

 

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt