Euroala tootmine kogub hoogu

02. jaanuar 2018, 12:45
Fordi tehas Saksamaal.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180102/NEWS/180109987/AR/0/AR-180109987.jpg
Ainult tellijale

Euroala tootmisettevõtete ostujuhtide indeks on tõusnud kõigi aegade kõige optimistlikumale tasemele, mis annab märku üha hoogustuvast majanduskasvust.

Suured investeeringud, uute tellimuste ning töötajate palkamise kasv viisid Markiti indeksi detsembris 60,1 punktile, mis on kõrgeim tase alates 1997. aasta keskpaigast, kui indeksit üldse koostama hakati. Kasvu vedas investeerimistoodete — masinate ja tootmisseadmete — sektor, vahekaubad jäid novembri tasemele ning tarbijasektoris oli ohtujuhtide optimismi tõus pisut rahulikum, selgub IHS Markiti teatest.

"Euroala tootmissektor tegi detsembris viimase spurdi ja pani punkti ajaloo ühele parimale aastale, mis on kandumas kindlalt ka 2018. aastasse," ütles Markiti peaanalüütik Chris Williamson, kelle sõnul on kõige julgustavam just tootmisseadmete sektori tugev ülekaal indeksi tõusus, sest see lubab suuremat tootlikkust ning parandab praeguse kasvu jätkusuutlikkust. Markit märkis ka, et töökohtade loomine on rekordtasemel sellistes riikides nagu Prantsusmaa, Holland, Austria, Iirimaa ja Saksamaa.

Williamson juhtis tähelepanu, et ka mitmed asutused sh Euroopa Keskpank on viimasel ajal tõstnud prognoose majanduskasvu kohta euroalas. Siiani on puuduv element olnud jätkusuutlik hinnatõus, kuid Williamsoni sõnul võib praegu tarneahela viivitusi jälgides hinnata, et kätte on jõudmas müüja-turg ning hinnasurve on järk-järgult taastumas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. January 2018, 12:08

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing