Märt Belkin • 30 jaanuar 2018

Riigi riskiraha juhtija teeb uue fondi

Idu  Foto: PantherMedia/Scanpix

Nii enda kui riigi riskiraha juhtiv investeerimisfirma Tera Ventures loob tänavu 55 miljoni euro suuruse uue seemnefondi, mis investeerib vähemalt 30 idufirmasse.

Tera Ventures Fund II kapitalist enamiku panustasid mõned tuntumad Eesti, Euiroopa ja maailma investorid, teatas Tera pressiteate vahendusel. Kokku investeerib uus fond ligikaudu 30 seemnefaasi tehnoloogiaidusse Eestis, Põhjalas ning Kesk- ja Ida-Euroopas.

„Uurime uusi tehnoloogiaid ning ärimudeleid, et toetada loojaid, kes ehitavad taristut, mis mõjutav sügavalt meie digitaalse elu tulevikku,“ ütles Tera Venturesi asutaja Andrus Oks pressiteates.

Ta tõi esile, et seemnefaasi kapitali leiab turult jätkuvalt vähe, ent siinne regioon on ülemaailmne innovatsiooni jõujaam, milles on hulgaliselt edukaid idufirmasid, kasvanud ettevõtteid ning väljumisi. Otsa sõnul on seda mõistnud paljud hilisema faasi riskikapitalistid, sealhulgas need, kes on investeerinud Tera portfelliettevõtetesse.

Tera Venturesi asutasid 2016. aastal Andrus Oks, Stanislav Ivanov ning James McDougall. Lisaks kuulub meeskonda Californias tegutsev Erik Anderson ning Martin Hendre.

Mullu mais asutas Tera esimese fondi, reorganiseerides vahendid, mida tiimiliikmed juba varem riigile kuuluva SmartCapi jaoks haldasid.

Eesti Arengufond, selle investeerimisettevõte SmartCap ja Tera Ventures sõlmisid eelmise aasta mai alguses lepingu, millega läheb riigi otseinvesteeringute portfell ja jätkuinvesteeringuteks täiendava kapitali juhtimine üle erafondivalitsejale Tera Ventures.

Riik on Eesti Arengufondi ja SmartCapi vahendusel aastatel 2007-2017 panustanud riskikapitali-investeeringutesse ligi 33 miljonit eurot. Sellest summast on arendatud ja müüdud näiteks Fits.me, Vitalfields ja GrabCAD. Üleantavas portfellis on 12 ettevõtet, nende seas Cleveron, Jobbatical, Lingvist, Monese ja Realeyes.

Tera Venturesi loodud esimese fondi registreeris finantsinspektsioon Eesti esimese usaldusfondina. Riskikapitalifirma investeerib loodud fondi ka ise ning juhib seda turutingimustel, vahendas SmartCap maikuises pressiteates.

Hetkel kuum