Ikea asutaja hiigelvarandust pärijad ei näe

Ingvar Kamprad rahast huvitatud ei olnud, tõdeb teda tundnud Ikea tippjuht. Fotol pildistab Ikea muuseumi külastaja Kampradist tehtud fotot.  Foto: epa
Urmo Andressoo • 1. veebruar 2018 kell 8:30

Laupäeval siit ilmast 91aastasena lahkunud Ikea asutaja Ingvar Kampradi 58,7 miljardi dollarilisest varast pärivad tema järeltulijad vaid umbkaudu kuuendiku.

Bloombergi miljardäride indeksis kaheksandal kohal asunud Kamprad pani enne surma paika struktuuri, mille järgi läheb enamus tema varast Ikea brändi iseseisvuse ja ellujäämise kindlustamiseks. Kamprad usaldas juba aastakümnete eest kontrolli Ikea üle fondide ja holding-ettevõtete võrgustikule, vahendas Bloomberg.

Seetõttu ei saa ka tema pärijad otsest kontrolli firma üle. Kampradi plaani järgi jääb neile aga kontroll perefirma Ikano Groupi üle, mille varasid hinnati 2016. aastal kümnele miljardile dollarile.

Suurema osa Ikea poodide omanik on Hollandis registreeritud Stiching Ingka Foundation, mis loodi eesmärgiga annetada raha heategevusele ning toetada innovatsiooni disainitööstuses. Siiski on see vaid osa fondi tegevusest – fondi põhikiri lubab poodidest teenitud tulu ettevõttesse tagasi investeerida. Kampradi perekonnale fondi osakuid ei kuulu.

Kampradi 80ndatel paika pandud süsteem ei võimalda üksikisikul, olgu ta ettevõtte juht või pärija, omandada tema surma järel kontrolli kogu korporatsiooni üle. „Kamprad ei olnud rahast huvitatud. Seda tõendab ka viis, kuidas ta otsustas enda omandi struktureerida,“ ütles juba 2012. aastal Ikea Foundtationi tegevjuht Per Heggenes.

Hetkel kuum