Äripäev • 20. veebruar 2018 kell 9:33

Soome sai veel ühe Michelini tärniga restorani

Michelin jagas restoranidele tärne.  Foto: Reuters/Scanpix

Kopenhaagenis jagati eile Põhjamaade restoranidele Michelini tärne ja Soome sai juurde uue Michelini-klassi restorani. See on Helsingi taimetoidurestoran Grön.

Nüüd on Soomes kokku viis Michelini tärniga auhinnatud restorani, kirjutas Helsingin Sanomat. Lisaks Grönile on Michelini tärn restoranidel Ask, Demo, Olo ja Ora. Läinud suvel uksed sulgenud Chef & Sommelier oli samuti Michelini tärniga.

Autokummifirma Michelin jagab restoranidele oma hindamissüsteemis Michelini tärne, restorani puhul hinnatakse nelja asja: toidu maitset, disaini, peakoka “käekirja” ehk köögi isikupära ning hinna ja kvaliteedi suhet.

Üks tärn tähendab, et see on väga hea restoran oma klassis; kaks tärni tähendab, et selle restroani pärast on põhjust muuta reisi marsruuti; kolm tärni tähendab, et selle restorani pärast on põhjust ette võtta eraldi reis.

Igal aastal hinnatakse restorane ümber, nii et tärni võib ka kaotada.

Grön alustas 2015. aastal ning selle omanikud on peakokad Toni Kostian ja Lauri Kähkönen. Eelmisel aastal pälvis restoran Soome gastronoomiaseltsi aasta restorani auhinna. Restoran kuulub ka Põhjamaade paremaid söögikohti tutvustavasse White Guide'i nimekirja.

Helsingis Albertinkatul tegutsev Grön pakub hooajamenüüd ja taimetoitu, restoranis kasutatakse puhta looduse ja ökotooteid.

Michelin andis esimese restoranikataloogi välja aastal 1900. Tärne hakati restoranidele andma 1930ndatel aastatel. Michelini esindajad kontrollivad toidu tooraine kvaliteeti, valmistusviisi ja maitseansamblit, toidu iseloomu, hinna ja kvaliteedi suhet ning taseme ühtlust.

Eestis pole ühtegi Michelini tärniga restorani.

Hetkel kuum