Märt Belkin • 6. märts 2018 kell 14:15

Nelja Energia käive tegi võimsa hüppe

President Toomas Hendrik Ilves Nelja Energia Pakri poolsaare tipus asuva tuuliku all.  Foto: Erik Prozes

Nii Eesti kui ka kogu Baltikumi suurim taastuvenergiatootja Nelja Energia käive kasvas mullu pea poole võrra ning ulatus Eesti, Läti ja Leedu peale kokku üle 69 miljoni euro.

Nelja Energia kontserni käibest moodustab 82% elektrituulikute toodang, mis oli 2017. aastal 761 gigavatt-tundi elektrienergiat võrreldes 2016. aasta 594 gigavatt-tunniga, teatas ettevõte.

Eelmisel aastal tõi Nelja Energia turule uusi tootmisvõimsusi, samuti toetas tulemusi keskmisest tugevam tuul. „Nelja Energia käibe hüppelise kasvu taga on osaliselt Šilute tuulepark Leedus, mis valmis küll 2016. aastal, kuid töötas mullu esimest korda terve majandusaasta vältel," rääkis Nelja Energia juht Martin Kruus.

Lisaks suurele koguvõimsusele on selles tuulepargis uue põlvkonna tuulikud, mille tehnoloogia on ligi poole efektiivsem, märkis ta. "Lisaks käivitasime eelmisel aastal oma esimese elektri ja soojuse koostootmisjaama ning pelletitootmise Lätis, mille tulu moodustab kuuendiku meie käibest," lisas Kruus.

Nelja Energia kontserni puhaskasum oli möödunud aastal 10,7 miljonit eurot, aasta varem 8,7 miljonit eurot. Kulumieelne kasum (EBITDA) kasvas 24 protsenti, 45 miljonile eurole.

Kõikide Nelja Energia tuuleparkide võimsus on kokku 287 megavatti, firma varad on väärt enam kui 439 miljonit eurot. Firma viimase aja suuremad projektid on 60megavatine Šilute park, mullu 77 000 tonni pelleteid tootnud tehas Lääne-Lätis ning 7megavatine Tooma tuulepargi laiendus Eestis.

Otsib ostjat

Praegu on Nelja Energia suurim omanik Lõuna-Norras asuvale Buskerudi maakonnale kuuluv firma Vardar läbi spetsiaalse firma nimega Vardar Eurus. Norrakatele kuulub Eesti ettevõttest koguni 77%. Jaanuari keskel teatas Vardar Oslo börsile, et on käivitanud strateegilise protsessi, selgitamaks välja võimalused enda osaluse müügiks.

Ostuvõimaluste otsimine on osa Vardari laiemast strateegiast. Kui protsess edukaks osutub ning norrakate poolt võiks tehinguks minna, on tarvis regulaatorite nõusolekut, sealhulgas konkurentsiametite heakskiitu.

Ülejäänud 23% Nelja Energiast kuulub Eesti investoritele, kelle hulgas on näiteks Peeter Mänd, Aivar Berzin, Jüri Mõis ja Hannes Tamjärv, seisab taastuvenergiafirma kodulehel – äriregistris eestlastest omanike andmeid pole.

Lisaks on Nelja Energiasse kodulehe andmetel raha pannud firma juhtide Martin Kruusi ja Kalle Kiigske firmad ning Skype’i asutajate Ambient Sound Investments.

Hetkel kuum