Trumpi tollidele kolm vastusevarianti

Teraseturg Hiinas Shenyangis, veel 15 päeva tollivabalt.   Foto: Reuters/Scanpix
Äripäev • 9. märts 2018 kell 10:19

USA presidendi Donald Trumpi paika pandud imporditollidele reageeritakse kolmel moel: halvakspanu, kättemaksuiha ja püüuga tollidest pääseda. Soome on valinud kolmanda tee, kirjutab Helsingin Sanomat.

See, et tollimaksust jäävad kõrvale Kanada ja Mehhiko, kellega USA üritab uuesti läbi rääkida NAFTA-lepet, avab ukse kõiksugu lobijatele, ennustavad paljud analüütikud.

Soome väliskaubandusminister Anne-Mari Virolainen andis soomlastele pressiteatega teada, et ta haarab kinni Trumpi pakutud õlekõrrest, mis annab riikidele võimaluse tollide üle eraldi läbi rääkida.

"Pean tihedat sidet volinik Malmströmiga. Euroopa Liidu ühtsus on selles asjas oluline,“ kinnitas Virolainen. Euroopa Liidu kaubandusvolinik Cecilia Malmström on öelnud, et terve Euroopa Liit tuleks imporditollidest välja jätta.

Soome terasetootja Outokumpu tegevjuht Roeland Baan ütles Talouselämäle, et USA on teinud kaubandussõjas esimese käigu. „Nagu kõigis sõdades, nii on ka siin olemas tülinorija, kelle tegevusele peab vastama, et olukord hullemaks ei läheks. Õige tegutsemisega võib Euroopa pinget leevendada, selle asemel et seda juurde kruvida.“

Euroopa Liidu läbirääkimisvõimalusi halvendab USA suhtumine Saksamaasse, kes terasetollide pärast ka kõige rohkem kannatab. Ühendriikidele ei meeldi, et Saksamaa ei panusta kaitsekuludesse NATOs kokku lepitud 2 protsenti riigi SKPst.

Tollide pearaskus peab aga mõju avaldama Aasiale. Baani sõnul on maailma roostevaba terase turu suurus 40 miljonit tonni aastas, Hiina sulatamisvõimsus on 30 miljonit tonni. Hiina riik toetab oma teraseahje mitmel moel, mis viib tootmiskulud alla.

Hiina välisminister Wang Yi on USA-le vastanud, et lõppude lõpuks kahjustab see tollidega teisi riike ja iseennast. „Hiinalt tuleb kindlasti asjakohane ja piisav vastus,“ ütles ta. Tema sõnul kahjustavad tollid tugevalt rahvusvahelise kaubanduse normaalset kulgemist.

Hetkel kuum