Äripäev • 14. märts 2018 • 2 min
Jaga lugu:

Pärnumaa saetööstus jõuab Rootsi börsifirma alla

Puiduhake  Foto: Tairo Lutter / Eesti meedia / Scanpix

Viimaste aastate jooksul miljoneid eurosid tootmisse investeerinud Pärnumaa saetööstusettevõte Laesti AS vahetab omanikku ja hakkab kevadel toodangut eksportima Jaapanisse.

Laesti kuulub Islandi päritolu rahvusvahelisse kontserni Norvik Timber, mis on andnud teada, et müüb enamuse Rootsi börsil noteeritud Bergs Timberile. 

Laesti juhi Olav Tangi kinnitusel ollakse rahvusvahelise suurettevõtte osana tugevamad ja elujõulisemad. „Saame hõlpsamini siseneda suurkontsernide ostusüsteemidesse ja pääseda turgudele, kus seni veel pole tegutsenud. Samuti võimaldab kuulumine suurde börsiettevõttesse meil veelgi enam kasutada rahvusvahelist kogemust ja tarkust, et Laestit arendada.“

Laesti ASi käive eelmisel aastal oli 21 660 406 eurot ja ärikasum 168 620 eurot. Bergs Timber kaupleb Stockholmi börsil ja jõudis eelmisel aastal esimest korda seitsme aasta jooksul kasumisse. Ettevõtte käive on 1,2 miljardit Rootsi krooni, kasum 25 miljonit Rootsi krooni. Jaanuaris ostis Bergs Timber Norvik Timberi omandused Eestis, Leedus ja Suurbritannias. Ettevõtte P/E suhe on 12 ja aktsia hind praegu Stockholmi börsil 2,85 Rootsi krooni.

Laesti tegutseb kahes saeveskis, mis asuvad Pärnu linnas ja sellega külgnevas Sauga alevikus. Ettevõte kirjutab pressiteates, et aastast 2015 tehtud investeeringud on võimaldanud ettevõttel kasvatada ekspordimahud 40 protsendilt 70 protsendile. Tangi sõnul on viimastel aastatel tehtud investeeringud muutnud ettevõtte tõhusamaks ja toodangu kvaliteetsemaks ning see on toonud kaasa ka uued võimalused välisturgudel.

Norvik Timber Industriesi juhatuse esimees Sampsa Auvinen lausus, et saematerjali rahvusvaheline turg on kasvus. „Kvaliteetse saematerjali järele on väga suur nõudlus, mis on tingitud Põhja-Ameerika, Euroopa, Aasia ja eeskätt Hiina kasvavast vajadusest. Ehitusaktiivsus on kõigil põhiturgudel kasvamas ja usume, et aastad 2018 ja 2019 on Baltimaade saetööstuse jaoks tugevad,“ ütles Auvinen, kes on ühtlasi Euroopa saetööstusorganisatsiooni president.

Laesti AS tegutseb oma praeguses asukohas 2001. aastast, andes hetkel tööd 100 inimesele. Laesti ekspordib ligi 250 000 kuupmeetrit puiduhaket Skandinaaviasse ning 70% aastas toodetavast 130 000 tihumeetrist saematerjalist Läti, Saksamaa, Austria ja Ühendkuningriikide turule.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt