Kristjan Pruul • 19. märts 2018 kell 6:45

KIK toetuste loovutamisega ei kiirusta

Keskkonnainvesteeringute Keskus  Foto: Erik Prozes

Kui rahandusministeerium loodab kõik riigi- ja eurotoetused koguda tugiteenuste keskuse alla, siis keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) selle initsiatiiviga kaasa ei kipu.

Toetuste tsentraalse juhtimise asemel näeb rahandusministeeriumile alluv KIK, et kompetentsi on parem hoida eraldi ning samal ajal saab saavutada ka piisava optimeerimise.

"KIKi on aastatega loodud valdkondlik kompetents ja selle säilitamine on oluline, et tagada toetusraha efektiivne kasutamine. Seetõttu ei ole me kaalunud toetuste andmist tugiteenuste keskusse, kuid me käime siiski riigiga sama sammu," rääkis keskuse kommunikatsioonijuht Elina Kink.

"Oleme ise otsinud ja leidnud kokkuhoiukohti. Kui veel mõni aasta tagasi töötas KIKis ligi 100 inimest, siis praegu on meil kontoris 67 spetsialisti. Alustasime ümberkorraldusi juba 2016. aastal, kui koondasime märkimisväärse arvu töökohti ja korraldasime töö ringi. Alates sellest oleme suutnud vähendada tegevuseelarvet ligi miljoni euro võrra," lisas ta.

KIK on Kinki sõnul ühendanud toetusüksusi ning jõudnud juba sinnamaale, kus taotleja jaoks ei ole vahet, millisest allikast toetust täpselt makstakse. Viimane on ka rahandusministeeriumi toetuste reformi eesmärk.

Lisaks on KIK üks neist riigiasutustest, mis riigihalduse ministri Jaak Aabi plaani järgi peaks suures jaos pealinnast välja kolima. "Vastavalt nõukogu otusesele hakkab KIK tegutsema 5 regiooni põhimõttel, mis aitab kaasa ka sellele, et väljaspool Tallinna oleks rohkem riigipalgalisi töökohti. Ka asukohtade valikul peame silmas, et meie esindused oleksid võimalusel riigimajades ja hästi kättesaadavad koos teiste riigi pakutavate teenustega," kommenteeris Kink.

SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) on rahandusministeeriuim asutatud finantsasutus, mis vahendab riigieelarvelisi (keskkonnatasudest laekuv raha), Euroopa Liidu fondide, välisabiprogrammide ja rohelise investeerimisskeemi vahendeid ning annab laene keskkonnaprojektide elluviimiseks.

Hetkel kuum