Äripäev • 5 aprill 2018

Rahauputusele vaatamata on fondid kitsid

East Capital Balticsi juhatuse liige Madis Raidma  Foto: Andres Haabu

Kinnisvarafondid suplevad investorite pakutavas rahas, kuid ei soostu seda rahavoo objektide ostuks välja andma, kuna peavad pakkumishindu liiga kõrgeks või müügis olevat vara enda jaoks liiga väikeseks, kirjutab kinnisvarauudised.ee.

East Capital Balticsi juhatuse liige Madis Raidma ütles Eesti Kinnisvarafirmade Liidu kevadkonverentsi vestlusringis, et fond ei ostnud aastatel 2016-2017 Lätis ega Leedus midagi, kuna ei olnud ühtki sobivat objekti.

"Me müüsime, sest meie põhimõte on osta odavalt ja müüa kallilt. Meie investorid on väljendanud oma tootlusootust ja kui leiame selliseid objekte, teema ka tehinguid," selgitas Raidma, kelle sõnul ei ole East Capitalil investorite survet, et kinnisvarafond peab aasta jooksul investeerima teatud summa.

Tagantjärele saab EfTEN Capitali investeeringute juhi Tõnu Uustalu sõnul öelda, et kõik, mida fond 2009. aastal ei ostnud, on nad pidanud kahetsema. Ka Baltic Horizon Fund fondijuht Tarmo Karotam rääkis, et parimad ostud tegi Northen Horizon enne 2014. aastat.

Investorid valmis raha juurde andma

"Meil ei ole raha tõstmise taha midagi jäänud, aga mida edasi, seda rohkem tuleb mõelda, kas ja kuhu panna," vastas Uustalu Colliers Internationali partneri Margus Tinno küsimusele, kas raha on ja jätkub kõigeks, mida tahaks osta.

Uustalu ütles, et EfTEN on raha ette tõstmisest loobunud juba ammu. "Arvame, et ei ole mõtet raha arvele sisse võtta, teha seda teadmata, kuhu saab investeerida."

"Ka meie ei taha rahas istuda. Kõik emissioonid on korraldatud konkreetsete objektide ostuks," sedastas Karotam ja lisas, et investorite raha on vahel arvel seisnud, kuna tehingu lõpptähtaega võivad edasi lükata näiteks muudatused maksuseadustes, nagu juhtus Lätis. "Pidime kaks kuud juristidega istuma ja mõtlema, kuidas tehingut struktureerida," meenutas Karotam.

"Me oma büroodes näeme, et kõik on täis ja kõik tahavad laieneda. Peame valima paari-kolme hea üürniku vahel, keda ohverdada," kirjeldas Karotam suurte rahavoo objektide hetkeseisu ja soovitas mitte osta pilgeni täis ning ülehinnatud ärihooneid.

Karotam juhtis tähelepanu ka sellele, et uusi suurinvestoreid ei ole Eesti kinnisvaraturule viimasel ajal juurde tulnud. Väga palju vara on samal ajal müügis. "Kõik tahavad võtta kasumit, kuid me ei taha hinnaralliga kaasa minna," rääkis ta.

Pikemalt loe teemaveebist kinnisvarauudised.ee.

Hetkel kuum