Artikkel
 • Jaga lugu:

  Lõhmus: tselluloositehase lugu oli algusest peale vildakas

  LHV Panga asutaja Rain LõhmusFoto: Andras Kralla

  Valitsuse eriplaneering tselluloositehase jaoks oli algusest peale tagaukse kaudu sisse murdmine ja kohalike soovidest üle sõitmine, leiab mitu tänavusel Äriplaani konverentsil esinevat ettevõtjat.

  Eestis tehtavatele investeeringutele skandaal nende hinnangul suurt mõju ei oma – probleemid siinses investeerimiskeskkonas on märgatavad, kuid teistsugustel põhjustel, selgub nende vastustest.
  Lõhmus: kohalike sõnaõigust tuleb radikaalselt suurendada
  „Minu meelest valitsus ei ole tselluloositehase rajamisele Eestis punast tuld andnud - see on selge liialdus,“ ütles LHV Panga asutaja Rain Lõhmus. Tema hinnangul on kogu senine protsess tundunud vildakas. „Kas tõesti ei tunnetanud sponsorid kohalikku vastuseisu? Ei konsulteerinud eelnevalt kohaliku omavalitsusega?“ tekkisid Lõhmusel küsimused.

  Eesti suurim majanduskonverents Äriplaan 2019 toimub 4. oktoobril Alexela Kontserdimajas.

  Konverentsi laval astuvad üles Markus VilligRain Lõhmus,Tiit PruuliIndrek KaselaAndres AllikmäeArdo Hansson, Tiit Kuuli jpt

  Registreerunud on juba üle 300 juhi ja omaniku!

  Pääsmed ja programmi leiab siit.

  Lõhmusele tundus valitsuse eriplaneeringu algatamine algusest peale kui katse tagauksest sisse murda. Ta on veendunud, et kohalike kogukondade sõnaõigust elu korraldamisel tuleb radikaalselt suurendada ja siis ei tekiks kellelgi ideedki kohalike elanike tahtest mööda hiilida.
  Allikmäe: kui on vastuvõetav projekt, küll siis õnnestub ka investeering
  Harju Elektri peadirektori Andres Allikmäe sõnul pole Est-For Investi kavandatava tselluloositehase riigi eriplaneeringu menetlemise lõpetamisel mingit mõju tulevastele investeeringutele. Allikmäe sõnul on see ühekorda juhtum, nii loa andmine kui ka selle lõpetamine.
  „Kui keegi tahab siia pommiauku (ebasobivat projekti – toim) ehitada, siis on võimalik, et inimesed hakkavad vastu. Kui on midagi vastuvõetavat, siis võib täitsa õnnestuda,“ ütles Allikmäe tulevaste projektide kohta.
  Tolstaya: ennekuulmatu võim ettevõtjate üle
  Cinamoni kinoketi juhi Tatiana Tolstaya sõnul on tselluloositehas väga spetsiifiline ettevõtmine ning selle rajamine oleks vastuolus ideega muuta siinne regioon ja selle ümbrus keskkonnasõbralikuks.
  Tehase ja eriplaneeringu ümber toimuva asemel näeb ta suurima takistusena Eestisse investeerimise juures seadusi ja pangaregulatsioone. Tolstaya hinnangul on pangad saavutanud ettevõtjate üle ennekuulmatu võimu. Varem on ta Äripäevale rääkinud juhtumist, kuidas suur Hiina firma loobus mõttest avada Eestis oma tootmine, sest neile ei avatud pangas kontot. „On väga raske saada legaalse majanduse osaks, kui puudub võimalus avada legaalses pangas legaalset kontot. Teistes riikides käivad asjad palju lihtsamalt,“ ütles Tolstaya Äripäevale juuni alguses antud intervjuus. Ka täna rõhutas Tolstaya, et uued reeglid on väga toored ja rikuvad nii põhilisi majandusprintsiipe kui ka süütuse presumptsiooni.
  Eriplaneeringutel kriips peal
  Väga tõenäoliselt valitsus eriplaneeringuid eraprojektidele enam ei tee, ütles täna hommikul Äripäeva raadio hommikuprogrammis tselluloositehase projektist rääkinud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urvo Palo. Loe Palo mõtteid pikemalt sellest artiklist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Inglise keskpank kavatseb karmistada krüpovaluuta reegleid
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Kallis maagaas kruvib elektri hinda Eesti-Soome merekaabel homme-ülehomme hoolduses
Juunikuu keskmine elektri börsihind ulatus Eesti hinnapiirkonnas 174 euroni megavatt-tunni eest, mis jääb alla vaid detsembrikuus nähtud aegade kõrgeimale näitajale. Maagaasi kõrge hinna tõttu näitavad tulevikutehingud kallist hinda ka järgnevateks kvartaliteks.
Juunikuu keskmine elektri börsihind ulatus Eesti hinnapiirkonnas 174 euroni megavatt-tunni eest, mis jääb alla vaid detsembrikuus nähtud aegade kõrgeimale näitajale. Maagaasi kõrge hinna tõttu näitavad tulevikutehingud kallist hinda ka järgnevateks kvartaliteks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.