Lõhmus: tselluloositehase lugu oli algusest peale vildakas

27. juuni 2018, 15:00
LHV Panga asutaja Rain Lõhmus
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180627/NEWS/180629704/AR/0/AR-180629704.jpg

Valitsuse eriplaneering tselluloositehase jaoks oli algusest peale tagaukse kaudu sisse murdmine ja kohalike soovidest üle sõitmine, leiab mitu tänavusel Äriplaani konverentsil esinevat ettevõtjat.

Eestis tehtavatele investeeringutele skandaal nende hinnangul suurt mõju ei oma – probleemid siinses investeerimiskeskkonas on märgatavad, kuid teistsugustel põhjustel, selgub nende vastustest.

Lõhmus: kohalike sõnaõigust tuleb radikaalselt suurendada

„Minu meelest valitsus ei ole tselluloositehase rajamisele Eestis punast tuld andnud - see on selge liialdus,“ ütles LHV Panga asutaja Rain Lõhmus. Tema hinnangul on kogu senine protsess tundunud vildakas. „Kas tõesti ei tunnetanud sponsorid kohalikku vastuseisu? Ei konsulteerinud eelnevalt kohaliku omavalitsusega?“ tekkisid Lõhmusel küsimused.

Lõhmusele tundus valitsuse eriplaneeringu algatamine algusest peale kui katse tagauksest sisse murda. Ta on veendunud, et kohalike kogukondade sõnaõigust elu korraldamisel tuleb radikaalselt suurendada ja siis ei tekiks kellelgi ideedki kohalike elanike tahtest mööda hiilida.

Allikmäe: kui on vastuvõetav projekt, küll siis õnnestub ka investeering

Harju Elektri peadirektori Andres Allikmäe sõnul pole Est-For Investi kavandatava tselluloositehase riigi eriplaneeringu menetlemise lõpetamisel mingit mõju tulevastele investeeringutele. Allikmäe sõnul on see ühekorda juhtum, nii loa andmine kui ka selle lõpetamine.

„Kui keegi tahab siia pommiauku (ebasobivat projekti – toim) ehitada, siis on võimalik, et inimesed hakkavad vastu. Kui on midagi vastuvõetavat, siis võib täitsa õnnestuda,“ ütles Allikmäe tulevaste projektide kohta.

Tolstaya: ennekuulmatu võim ettevõtjate üle

Cinamoni kinoketi juhi Tatiana Tolstaya sõnul on tselluloositehas väga spetsiifiline ettevõtmine ning selle rajamine oleks vastuolus ideega muuta siinne regioon ja selle ümbrus keskkonnasõbralikuks.

Tehase ja eriplaneeringu ümber toimuva asemel näeb ta suurima takistusena Eestisse investeerimise juures seadusi ja pangaregulatsioone. Tolstaya hinnangul on pangad saavutanud ettevõtjate üle ennekuulmatu võimu. Varem on ta Äripäevale rääkinud juhtumist, kuidas suur Hiina firma loobus mõttest avada Eestis oma tootmine, sest neile ei avatud pangas kontot. „On väga raske saada legaalse majanduse osaks, kui puudub võimalus avada legaalses pangas legaalset kontot. Teistes riikides käivad asjad palju lihtsamalt,“ ütles Tolstaya Äripäevale juuni alguses antud intervjuus. Ka täna rõhutas Tolstaya, et uued reeglid on väga toored ja rikuvad nii põhilisi majandusprintsiipe kui ka süütuse presumptsiooni.

Eriplaneeringutel kriips peal

Väga tõenäoliselt valitsus eriplaneeringuid eraprojektidele enam ei tee, ütles täna hommikul Äripäeva raadio hommikuprogrammis tselluloositehase projektist rääkinud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urvo Palo. Loe Palo mõtteid pikemalt sellest artiklist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. June 2018, 15:26

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing