Karilaid Danskest: ametkonnad vahetasid infot aeglaselt

31. juuli 2018, 18:07
Riigikogu õiguskomisjoni juht Jaanus Karilaid.
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180731/NEWS/180739918/AR/0/AR-180739918.jpg
Ainult tellijale

Riigikogu õiguskomisjoni juht, keskerakondlane Jaanus Karilaid tunnistas täna, et info Danske rahapesu kohta ei liikunud piisavalt hästi.

Karilaiu sõnul võtsid ametkonnad vähemalt retoorikas tänasel erakorralisel istungil Danske rahapesu arutades vastutuse. “Riigiprokuratuur tunnistas, et infovahetus võinuks ametkondade vahel parem olla. See on tegelikult väga oluline, et ametkonna enesekriitika on olemas, et asju paremini teha,” rääkis Karilaid, viidates rahapesu andmebüroole, finantsinspektsioonile, ministeeriumidele ja prokuratuurile.

Peaprokurör Lavly Perling kostis, et tegu on tagantjärele tarkusega. “Kindlasti on kohti, kus koostöö võiks olla parem ja info liikumine kiirem, aga ma ka rõhutasin: oleme juba enne tänast istungit möönnud, et teatud situatsioonides peab info asutuste vahel kiiremini liikuma.”

Vähe inimesi

Karilaid tõi eraldi välja ka finantsinspektsiooni. “Ütlesid, et neil on küll 80–90 töötajat, aga rahapesule on keskendunud ainult üks-kaks-kolm inimest. Ressursipuudus – tunnistasid, et neil on see probleem,” lisas Karilaid.

Karilaidi sõnul saadab nüüd komisjon kirja fraktsiooni juhtidele, millele ootab vastust septembri keskel. Sellest peaks selguma, kas teemaga hakkab tegelema õigus- või erikomisjon. Üks nendest püüab välja selgitada, miks rahapesuprobleem Eestis sedavõrd suureks paisus.

Rahandus- ja justiitsministeeriumiga on plaanis hakata tegelema raha päritolu tõendamise küsimusega. Sügisel peaks valmis saama seaduseelnõu, mille järgi tekib kohustus raha päritolu tõendada.

Nõrk tervikpilt

Küsimusele, miks näiteks poliitikud on hoidnud Danske teemal madalat profiili, vastas Karilaid, et see näitab tervikpildi nõrkust.

“See puudutab parlamenti, riigikogu ja ametkondasid. Finantsinspektsiooni nõukogu esimees on rahandusminister. Mina küsiks täna Jürgen Ligilt, kes oli rahapesuskeemi ajal rahandusminister ja nõukogu juht, kas ta siis midagi ei märganud ja mida tegi rahapesuga võitlemiseks. Justiitsministeeriumi väitel on jäänud rahapesu tõestamise küsimus tihti rahandusministeeriumi taha. Tahame teada, miks nad on olnud passiivsed,” rääkis Karilaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2018, 18:06

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing