Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas end kraanaga tippu tõsta

    Neid lapsevanemaid, kes pojale autokraana ostavad, pole maailmas ilmselt palju, ometi on nii juhtunud ka Eestis.

    Kraanateenust pakkuva OÜ Kadrina Kraana tegevjuht ja omanik Alar Palmar.Foto: Väinu Rozental
    Kui kraanateenust pakkuv OÜ Kadrina Kraana otsustas 2012. aastal masinaparki laiendada, tekkis kohe mure, kust leida head kraanajuhti. „Meil oli väga hea meel, kui poeg Raido otsustas seda kuuldes naasta Austraaliast Eestisse, et hakata taas kraanajuhiks, ja loobuda plaanist minna sõbraga Kanadasse golfiväljakule tööle,“ meenutab ema Kati Palmar.
    Raidol olid kraanajuhi load olemas, enne Austraaliasse minekut töötas ta ühes Tallinna kraanafirmas. Nüüd on Raido viis aastat perefirmas kraanajuhina töötanud ja elu sellise pöördega igati rahul.
    Rahul on ka perefirma Kadrina Kraana omanik, tegevjuht ja perepea Alar Palmar. Ja miks ei peaks olema – ettevõtte majandustulemused on sedavõrd jõudsalt kasvanud, et lennutasid firma Gaselli TOPi, täpsemalt 788. kohale. Kadrina Kraana pakub tõsteteenust, ettevõttes on kolm kraanat ja lisaks tegevjuhile on palgal kolm kraanajuhti.
    Palmarite kaunist koduaeda ilmestavad suured maakivid. Asi see sellised mürakad kohale tarida, kui kraanajõud omast käest võtta. „Iga kiviga on seotud mingi isiklik mälestus,“ seletab Alar Palmar ja näitab lapsepõlvekodust pärit kivil serva, kuhu ta nagamannina varbad toetas, et kivi otsa ronida.
    Vestluse ajal on Alar Palmaril mobiil ja väike märkmik ehk infopank tellimuste kohta kogu aeg käeulatuses. „Et olla klientidele kättesaadav ja teinekord on vaja kiiresti lahendada kraanade tehnilisi probleeme,“ põhjendab ta.
    Tollel augustipäeval on firma üks kraana Tapal ja teine Kundas objektil. Alar Palmar ise läheb pärast lõunat kolmanda kraanaga objektile. On suveaeg ja tegevjuht asendab puhkusel olevat kraanajuhti.
    Küsimusele, kas see on tavaline, et kõik kolm kraanat on korraga töös, vastab Alar Palmar, et viimasel ajal see nii ongi. „Ehitusbuum on kestnud juba päris pikalt, siin piirkonnas on nõudlus kraanade järele suur,“ seletab ta. „Tapal käib sõjaväeosa ehitus ja põllumehed ehitavad kuivateid, seal vajatakse suurte agregaatide tõstmisel kraana abi. Ja kõik tahavad kraanat samal ajal – et kuivati viljakoristuseks töövalmis oleks.“
    Nõudlus kraanade järele on tegelikult kõikjal Eestis suur. Ehitusbuumi tõttu pole kraanasid kohapeal võtta, sestap tellitakse kraana kaugemalt, kas või üheks tõsteks. Just selliseks ühekordseks tõsteks paluti Kadrina Kraana mõni kuu tagasi appi Tartusse. Katlamaja suur seade oli kliendi juurde hoovi kohale jõudnud ja see tuli kiiresti auto pealt maha tõsta.
    Alar Palmar on kraanajuhina töötanud üle kahekümne aasta. Algul Kadrina EPTs ja pärast koondamist 1991. aastal ostis oma senise töövahendi, MAZ-kraana ära ning hakkas elatist teenima eraettevõtjana.
    „Üheksa aastat töötas Alar FIEna, osutades kraanateenust peamiselt eraisikutele,“ täpsustab Kadrina Kraana juhatuse liige Kati Palmar. „Tasapisi hakkasime teenust rohkem ettevõtetele osutama. Et ettevõtete silmis usaldusväärsem olla, registreerisime 1999. aasta lõpus osaühingu.“
    Kadrina Kraana pole juba hulk aastaid pidanud kliente otsima – kliendid leiavad neid ise üles. „Alar on väga hinnatud kraanajuht, nii mõnigi tellija on nõudnud, et just Alar peab tulema tõstma,“ räägib Kati Palmar. „Üks põhjus, miks me oleme turul hästi kinnistunud, on see, et meil oli kodulehekülg ammu enne kohalikke konkurente. Kui guugeldati sõnu Lääne-Virumaa ja kraana, siis saadi esimesena meie kontaktnumber.“
    Alar Palmar ütleb, et ilmselt on esmase kontakti leidmisel aidanud ka see, et firma nimest tuleb välja, kus ja millega ettevõte tegeleb. „Selle ärinime panime me taotluslikult,“ lisab ta.
    Ehkki Alar Palmar on oma erialal tõeline professionaal, lihvib ta pidevalt oma oskusi. „Kraanajuhi amet on teinekord igav, näiteks kui tõstad kivi- või muid ehitusmaterjali aluseid,“ sõnab ta. „Et tööd põnevamaks teha, proovin ennast kogu aeg täiendada. Proovin kivialust tõsta nii, et see ära võttes mingis suunas paigast ei liiguks. Õhtul teen päevast kokkuvõtte ja analüüsin, miks mõni väike viga sisse lipsas. Tegelikult ükski ehitusmees sellistele asjadele mingit tähelepanu ei pööra.“
    Põhjalikkust ja pühendumist nõuab ta ka oma kraanajuhtidelt. „Minu firma teenuse kvaliteet peab olema väga hea. Kui tahad konkurentsis püsida, pead kvaliteetselt töötama,“ rõhutab ta. „Vahel ma meelega vahetan mehi kraanade peal. Iga kraana käitub natuke erinevalt, tahan, et mehed tunnetust ära ei unustaks.“
    Palmarite koduaeda ilmestavad suured maakivid. Pildil Kadrina Kraana juhatuse liikmed Kati ja Alar Palmar.Foto: Väinu Rozental
    Tasub teada

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2014–2016 kasvas OÜ Kadrina Kraana käive 1,69 ja ärikasum 2,03 korda.
    1. Tonnaažilt suuremad kraanad. Tasapisi on suurendatud kraanaparki: 2014. aastal osteti 50tonnise tõstevõimega ja eelmise aasta suvel 45tonnise tõstevõimega kraana. Suurema tõstevõimega kraana tunnihinne on protsentuaalselt suurem kraana tegelikust kulust ja seega on võimsamad kraanad tulusamad.
    2. Ehitusbuum. Lääne-Virumaal käib aktiivne ehitustegevus ja nõudlus kraanade järele on jätkuvalt suur. Ettevõtte tegevus sõltub ka üldisest majanduskasvust ja Euroopa abirahast. Kadrina Kraana põhiobjektideks on kujunenud sõjaväehoonete ehitused Tapal ja põllumajandushooned, näiteks kuivatikompleksid.
    3. Kiire reageerimine. Ettevõtte kraanad ja kraanajuhid on kogu aeg kättesaadavad, et hädaolukorras kiiresti reageerida. Näiteks kui suur veok on külili kraavis ning koorem ja veok tuleb püsti tõsta või on maja peale tormituule tõttu suur puu kukkunud. Kadrina Kraana number on olemas ka päästeametil juhuks, kui nad kiiresti abijõudu vajavad.

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

    OÜ Kadrina Kraana juhatuse liikmed Alar ja Kati Palmar
    Kui ei alusta, siis ka ei lõpeta. See pole vanasõna, aga see lause on meid kogu aeg saatnud, kuna oleme hullud töörügajad. Kui alustad millegagi, siis on võimalus, et asja ka lõpetad. Meie ei lükka kavatsust edasi, vaid hakkame kiiresti asjaga pihta. Näiteks kõik remonditööd on saanud alguse sellest, et hommikul otsustame ja pärast hommikusööki hakkamegi tegutsema. Maja ehitus käis samamoodi. Meil ei olnud raha, aga võtsime asja ette ja hakkasime pihta ning nüüd oleme ligi 30 aastat seda ehitanud ja ümber ehitanud. Kui me poleks alustanud, ega siis seda raha poleks praegu nurgas olemas. Ja maja ammugi mitte.
    Kommentaar
    Jaanus Müürsep, OÜ BGM Ehitus juht ja omanik

    Tõstab kiiresti, korrektselt ja ohutult

    Koostöö Kadrina Kraanaga algas üle kümne aasta tagasi, kui olin objektijuht ühes teises ehitusettevõttes. Oma ehitusfirmaga olen tegutsenud neli ja pool aastat. Kui vähegi võimalik, olen Lääne-Virumaal või Kesk-Eestis ehitades alati kasutanud Kadrina Kraana teenust.
    Praegu teeme Kadrina Kraanaga koostööd Rakvere Teatri parkla laiendusel, kus monteerime seinakilpe. Eelnevalt oleme kaks aastat nendega koos ehitanud Tapa esimese jalaväebrigaadi hooneid.
    Tunnen isiklikult Alarit (Kadrina Kraana juht Alar Palmar – toim), ta on kohusetundlik, põhjalik, sõbralik, töökas, vastutulelik. Ta on oma töös isegi natuke pedantne – iga väiksemgi tõste tuleb teha korralikult.
    Kadrina Kraana meestega on väga hea asju ajada. Kraana on alati kokkulepitud ajaks kohal, kraanajuht mõtleb kogu aeg kaasa, kuidas saaks tõsteid kiiremini ja paremini teha. Teeme koos natuke eeltööd ja tulemuseks on see, et töö saab tehtud kiiresti, korrektselt ja ohutult.
    Kadrina Kraana on meie piirkonnas kõige silmapaistvam kraanaettevõte, esimesena võetakse ikka nendega ühendust. Nad on turupositsiooni saavutanud sellega, et pakuvad kliendile sobivat ja väga kvaliteetset kraanateenust.

    Kraanajuhi kolm soovitust

    1. Ole riskialdis. Oma esimese kaasaegsema, 25tonnise kraana ostsime 2004. aastal siis, kui meile pakuti Narva elektrijaama reservkatlamaja ehitusel pooleks aastaks tööd. Otsustasime riskida, võtta laenu ja osta kraana spetsiaalselt selle objekti tarbeks. Olin tollal ettevõttes ainus töötaja ja kui minu või kraanaga oleks midagi juhtunud, oleks ettevõttega olnud kõik.
    2. Ära tegele korraga mitme asjaga. Jää oma liistude juurde, ära tegele mitme asjaga kuidagimoodi. Näiteks osutas üks tuttav mees kraanateenust ja kui ta nägi, et tellimusi on vähe, läks metsa langetama. Kui keegi helistas talle kraana tellimise asjus, ütles ta, et oi, ma praegu ei saa küll tulla, sest olen metsas. Aga mina olen alati stardivalmis. Ükskõik mis valdkonnas tegutsed, arenda ennast ja saa parimaks. Sest siis oled sa nõutud, oled esimene, kellele helistatakse ja teenust küsitakse.
    3. Hoia rahapuhvrit. Kui rahakotti on juba natuke raha kogunenud, ära hakka kohe Hummerit ostma. Oleme kogu aeg elanud põhimõtte järgi, et alati peab olema teatud rahaline puhver. Sest ka halb aeg on vaja üle elada. Samuti oleme esimesel võimalus maksnud liisingud ära. Oleme seda meelt, et võlg on võõra oma.

    OÜ Kadrina Kraana juhatuse liikmed unistavad

    Unistame stabiilsusest. Et tehnika töötaks ja tellimusi oleks. Väga enam laieneda ei taha, sest ei tea, mis aeg tulemas on. Küll aga tahame lähiajal rentnikustaatusest lahti saada. Hoiame kraanasid renditud garaažis Kadrinas. Otsime võimalust garaažihoone ära osta või kui vallal oleks võimalik vaba maad eraldada, ehitaksime sellele uue garaaži. Loomulikult unistame ka sellest, et poeg ja tütar võtavad kunagi ettevõtmise üle.
    Mis on mis?
    OÜ Kadrina Kraana
    * Asutatud 29.11.1999.
    * Rendib kraanasid.
    * Juhatuse liikmed: Alar Palmar (tegevjuht), Kati Palmar (finants- ja turundusjuht).
    * Omanik: Alar Palmar.
    * Gaselli TOPis 788. kohal.
    * Töötajaid 4.
    * 2004 – senise MAZ-kraana asemele osteti 25tonnise tõstevõimega kraana.
    * 2012 – osteti 30tonnise tõstevõimega kraana.
    * 2012 – poeg Raido asus tööle kraanajuhina.
    * 2014 – osteti 50tonnise tõstevõimega kraana.
    * 2017 juuli – osteti 45tonnise tõstevõimega kraana.
    Kes on kes?
    Alar ja Kati Palmar
    * Alar Palmar on lõpetanud Rakveres keskkooli ja Tallinnas kraanajuhtide kursused, Kati Palmar on hariduselt raamatupidaja (Mõdriku rakenduskõrgkool, kaugõpe).
    * Alar Palmar on töötanud Tamsalu EPTs ja Väike-Maarja EPTs ning aastatel 1983–1991 Kadrina EPTs kraanajuhina. 1991–1999 osutas kraanateenust FIEna.
    * Kati Palmar on töötanud raamatupidajana, omab raamatupidamisteenust osutavat OÜd Profit Konsultatsioonid.
    * Poeg Raido töötab perefirmas kraanajuhina, tütar Lilit aitab ettevõtet turunduse vallas.
    * Palmarite hobi on golf.
    Allikas: OÜ Kadrina Kraana, Äripäev
    Pane tähele
    * Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    * Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja ärikasum enne makse aastatel 2014, 2015 ja 2016. 2014. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2014–2016 kasvama käive ja ärikasum vähemalt 50%.
    * TOPi jõudis tänavu 901 ettevõtet.
    Loe Äripäevast
    Viimati ilmunud lood gasellettevõtetest
    „Metsameeste jaoks kas või masinaid lammutamas“ Ida-Virumaa firmast OÜst MFO 18.06.2018 lehes.
    „Erioskus: nullist miljoniteni„ Tallinna firmast OÜst ViisTek Media 1.08.2018 lehes.
    „Avinurme firmal lähiriikides konkurente ei ole“ Jõgevamaa firmast OÜst Birger 15.08.2018 lehes.
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
USA aktsiaindeksid jätkasid tippudest allalaskumist
USA peamised aktsiaindeksid kaotasid esmaspäeval eelmise nädala tipptasemetega võrreldes märkimisväärselt väärtust.
USA peamised aktsiaindeksid kaotasid esmaspäeval eelmise nädala tipptasemetega võrreldes märkimisväärselt väärtust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht „Kuumal toolil“: kes loodavad kiiret taastumist, peavad pettuma
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Leedust paistab Eesti laenuvõtjale rõõmusõnum
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Isamaa saadab abilinnapeaks vastuolulise eksministri
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.