Äripäev • 21. september 2018 kell 9:16
Erply asutaja Kristjan Hiiemaa ja peaminister Jüri Ratas.  Foto: Erply

Hiiemaa: IT-spetse tuleks koolitada nagu arste

Tarkvarafirma Erply asutaja Kristjan Hiiemaa kinnitas kohtumisel peaminister Jüri Ratasega, et kui praegu koolitatakse IT-spetsialiste üldnimetuse all, tuleks neid õpetada nagu arste, st spetsiifika põhjal, kirjutab ITuudised.ee.

Hiiemaa rõhutas Erply kontorit külastanud valitsusjuhile, et IT-haridusele tuleks hakata vaatama uut moodi. "Praegu koolitatakse IT-spetsialiste üldnimetuse all, aga see aeg on läbi, neid tuleks koolitada nagu arste, spetsiifika põhjal, nagu ajukirurge ja hambaarste," rääkis Erply juht.

"Samuti on vaja aru saada, et IT-oskused ei ole universaalsed: üks on andmespetsialist, teine on programmeerimisekspert ja kolmas arhitektuuriekspert. Need ei ole päris üks ja sama IT-mees. Vaja on spetsiifilisi teadmisi," kinnitas Hiiemaa.

Peaminister Jüri Ratas külastas kiirelt arenevat idufirmat, majandustarkvara loojat Erply, kellel on maailmas 400 000 kasutajat. Peaminister tunnustas Erply saavutusi rahvusvahelisel turul ning arutas idufirma meeskonnaga, kuidas võiks kohalikku ärikeskkonda muuta iduettevõtete jaoks atraktiivsemaks.

Hiiemaa sõnul on praegu kõigi jaoks üks suuremaid probleeme sotsiaalmaksu teema. "Palgad kerivad päris korralikult," tunnistas ta ja tõi näiteks oma Prantsusmaa partneri kogemuse.

"Prantsusmaal on IT-juhi palga keskmine suurusjärk 3000 eurot – Eesti on oma numbriga sellest juba mööda läinud. Kui me saame juba Prantsusmaalt palgata inimesi, siis on meil siin ikka meeletu palgaralli, meeletu konkurentsi tõus. Kindlasti aitaks sellele vastu pidada maksukoormuse langetamine," nentis Hiiemaa.

Pikemalt loe teemaveebist ITuudised.ee.

Hetkel kuum