Anvelt: poliitikud ei tohi lasta ametnikel endale pähe istuda

Andres Anvelt.  Foto: Andres Haabu
Äripäev • 9. oktoober 2018 kell 10:11

Ida-Virumaad külastanud sotsiaaldemokraadist siseminister Andres Anvelt ütles Põhjarannikule, et ametnikkond on Eestis mõjus, aga poliitikud ei tohi lasta neil endale lihtsalt pähe istuda.

"Neil on liiga kaua lastud seda teha. Tavaliselt on nii, et kui minister läheb ministeeriumisse, siis esimese paari nädala jooksul selgub, kes kellele pähe istub," rääkis ta intervjuus.

Põhjaranniku küsimus puudutas ideed kolida kuni tuhat riiklikku töökohta Tallinnast Ida-Virumaale. Sisekaitseakadeemia kolimisplaani puhul oli lehe hinnangul näha, kuidas ametnikkond nurjas poliitikute ettevõtmise ja ka praegu on näha, kuidas vanglatööstuse kolimise vastu käib sõda.

Anvelt ütles, et Sisekaitseakadeemia kolimise puhul see päris nii ei olnud, et ametnikkond nurjas. "Lihtsalt see summa oli liiga suur − kogu sisekaitseakadeemia ületoomine oleks läinud maksma kuni 70 miljonit eurot. Kuigi kindlasti töötas ka ametnikkond sellele vastu," rääkis ta.

Anvelti haldusalas on plaanis Ida-Virumaale tuua menetluskeskus, mis vormistab kiiruskaamerate fikseeritud rikkumiste eest trahve. "Praegu on asi sobivate ruumide leidmise taga. Aga ma olen ka öelnud, et võib-olla ei ole selline vägivaldne töökohtade üleviimine kõige parem mõte. Mina näen palju suuremat efektiivsust selles, et konkursside korraldamisel näiteks ministeeriumisse tööle võtmisel ei peaks olema tingimus, et töökoht asub Tallinnas. Palju töid on tänapäeval võimalik teha kaugtööna," rääkis ta intervjuust.

Loe intervjuud Anveltiga pikemalt Põhjarannikust.

Hetkel kuum