• Jaga lugu:

  Kas valitsus tegi 300 miljoni euroga mustkunsti?

  Kuigi valitsus suunas mullu tervishoidu 300 miljonit eurot juurde, pole sellest senimaani suurt tolku olnud. Raha küll tervishoiule anti, kuid samas liikusid haigekassale täiendavad kohustused, sõnas TÜ Kliinikumi EMO juht Kuido Nõmm.

  TÜ Kliinikumi EMO juht Kuido Nõmm.Foto: Liis Treimann
  „Suurhaiglate näitel tuli raha selle aasta lepingutega juurde, aga ravijuhtude arv langes,“ selgitas Kuido Nõmm tänases „Poliitikute töölaua“ saates. Teisisõnu muutus ühe ravijuhtumi hind kallimaks, ent ravi saanud patsientide arv hoopiski vähenes. Seega oli Nõmme sõnul valitsuse otsus tervishoidu lisaraha juurde anda justkui mustkunstniku trikk.
  Keskerakonna juhatuse liige, endine sotsiaalminister Jaak Aab tõdes, et lisakohustused sõid mõnevõrra rahasüsti mõju ära, kuid kokkuvõttes on olukord siiski paranenud. Tema sõnul aitas rahastus pidurdada ravijärjekordade pikenemist. Tõsi, olukord lahenenud siiski pole ja ravijärjekordi oleks vaja veelgi lühendada. Sellest on saanud Keskerakonna üks lubadustest kevadistel Riigikogu valimistel.
  Aab selgitas saates, et tema sotsiaalministri ametiajal 2005–2007 jõuti haigekassa kehtestatud maksimaalse järjekorrani, milleks oli neli nädalat. Viimase kümne aastaga on järjekorrad nihkunud aga kuue nädala peale. „Kindlasti on kõik poliitilised jõud ja tervishoiuinimesed mures selle pärast, kuidas arstile saab, rääkimata inimestest endist. Kui inimene jõuab arsti juurde kiiresti, on tüsistused kergemad ja nii inimesele kui ka riigile on see juhtum odavam,“ rääkis ta.
  Aab ja Nõmm märkisid, et praegu panustab Eesti tervishoidu 5% SKPst, samas kui Euroopa Liidu keskmine on 7–9%. „Kiire kalkulatsioon – kui Eesti SKP oli eelmisel aastal 23 miljardit, siis selleks, et Eesti jõuaks tervishoius Euroopale nelja aastaga järgi, on meil vaja iga aasta umbes 200 miljonit eurot. Kõik saavad aru, et see on üüratu summa ja ühelgi erakonnal ega valitsusel seda järsku sukasäärest võtta pole,“ rääkis Nõmm. Samas ei paranda tema sõnul ilma lisarahata ei tervishoiu kvantiteeti ega ka kvaliteeti.
  Kuula saatest, milliseid tervishoiu ümberkorraldusi pakkusid välja nii Jaak Aab kui ka Kuido Nõmm, kes on ühtlasi Vabaerakonna liige.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.