Jaak Aab: perearstid vajavad präänikuid

Keskerakondlasest Jaak Aab leiab, et paljud perearstid ei tee nii palju vastuvõtte, kui nad võiksid. See kulutab aga asjatult tervishoiu raha.  Foto: Andras Kralla
Eliisa Matsalu • 2. november 2018 kell 9:17

Ravikulusid aitaks kontrolli all hoida see, kui motiveerida perearste rohkem vastuvõtte tegema, leiab keskerakondlane Jaak Aab. „Präänik töötab alati kõige paremini,“ ütles ta.

Sel nädalal avaldas riigikontroll auditi, milles selgus, et üle poolte erakorralise meditsiini osakondade (EMO) patsientidest oleksid pidanud ravi saama hoopiski perearstidelt. Kuna erakorralise meditsiini osakonnad on üle koormatud ja neis ravimine on ka pea neli korda kallim kui perearstikeskustes, nõuab olukord lahendust.

Paljud patsiendid tõid põhjuseks, et pöördusid perearsti asemel EMOsse, kuna perearsti juurde polnud võimalik aega saada. Samas selgub auditist, et ligi 60% kergemate kaebustega patsientidest pöördub EMOsse tööpäeviti ajavahemikus 8–18 ehk ajal, mil perearstikeskused on avatud.

Keskerakondlasest endine sotsiaalminister Jaak Aab näeb ühe probleemina seda, et paljud perearstikeskused ei tee nii palju vastuvõtte, kui nad võiksid. „Ma ei taha näppu viibutada, aga paljud perearstid ei rakenda kogu meeskonda, mida nad saaksid,“ rääkis Aab Äripäeva raadiosaates „Poliitikute töölaud“. Kindlasti on tema sõnul perearstikeskusi, mis on ka ülekoormatud, lisas ta. „Ega saagi perearste käskida, piitsa anda ja öelda, et hoidke keskuste uksi lahti ja võtke patsiente vastu. See on korraldamise küsimus,“ ütles ta.

Aabi sõnul töötab kõige paremini präänik. „Peaks ütlema perearstidele, et kui nad teevad seda või toda, saavad nad ka lisarahastust,“ rääkis ta.

Viimaseid päevi TÜ Kliinikumi EMO juhirollis olev arst Kuido Nõmm lisas, et EMO on nagu tervishoiu lakmuspaber – see, et sel aastal on EMOsse pöördumiste arv kasvanud lausa 13%, näitab seda, et teiste tervishoiuteenuste kättesaadavus on kahanenud. „EMO on nagu kirik, mille uksed on 24/7 lahti,“ sõnas ta.

„Poliitikute töölaua“ saates arutasid Jaak Aab ja Kuido Nõmm, milliste vahenditega tuleks tervishoiu tööd ümberkorraldada.

Hetkel kuum