• Selle nädala esiuudis oli Utilitase müük. Foto: Reuters/Scanpix
  Jaga lugu:

  Nädala lood. Järjekordne suurtehing ning krüptomiljonid Tallinnas

  Selle nädala suurim uudis oli Utilitase suurtehing, põnevaid teemasid jätkus aga veelgi.

  Järgnevalt ülevaade Äripäeva selle nädala lugudest.
  AUSTRAALIA FOND LEIDIS UTILITASE
  Eesti energiakontsern Utilitas teatas kolmapäeval, et 85% ettevõttest omandab Austraalia infrastruktuurifond European Diversified Infrastructure Fund II. Fondi jaoks on tegu pikaajalise, 10–20aastase investeeringuga.
  Tehingu tulemusena teenis Utilitase senine omanikfirma 320 miljonit eurot, suurim osanik Kristjan Rahu sellest omakorda ligi 280 miljonit eurot. Pärast tehingu lõppu kuulub Rahule ning teistele senistele aktsionäridele kokku 15% Utilitasest. Osaluse jagamine on Rahu sõnul proportsionaalne varasemaga ehk järele jäänud 15%st kuulub suurim osakaal talle.
  Omajagu furoori põhjustas Utilitase tehing ka sellega, et ettevõtte 260 töötajat said igaüks 50 000 eurot, millest pärast maksude maha arvamist jääb umbes 30 000.
  Loe juhtunust lähemalt siit
  Sellest aga, kuidas Kristjan Rahust Tallinna küttekuningas sai, saa teada siit
  100 MILJONINE ANDMEKESKUS SAUELE
  Suuri rahasid pööritatakse aga ka Sauel, kuhu tuleb 100 miljonit eurot maksev andmekeskus. Mastaapne projekt peaks Eestisse oma andmeid hoidma meelitama ka suured välisfirmad.
  Loe edasi siit
  PAXFULI KRÜPTOÄRI
  Nädala krüptopomm tuleb aga Tallinnast. Sel kolmapäeval kirjutas Äripäev krüptoettevõttest Paxful, mille näol on tegu inimeselt inimesele bitcoini ostuplavormiga. Seda kasutab suisa 3 miljonit, peamiselt arengumaades elavat inimest. Nädala käive jääb 20 miljoni dollari juurde. Iseäranis huvitav on, et Pafxulile lükkas hoo sisse veebisait Backstage, mida on muuhulgas nimetatud maailma suurimaks lõbumajaks.
  Mis juhtus, loe siit
  DROONIDE MÄNG
  Kellele krüptoteemad on veidi võõrad, võib aga uudistada tinglikult öeldes veidi maisemaid teemasid. Äripäev kirjutas nädala alguses, et Eesti Lennuakadeemia eurotoetuse abiga tehtud teadusuuring tõi tüli majja – algatatud on kaks kriminaalasja ja välistatud pole ka hagi esitamine lennuakadeemia vastu.
  Vaidlus käib selle üle, kas Instigo Eesti OÜ tellitud ning 600 000 eurot maksnud uuringu käigus valmis droon-helikopteri uus lahendus ja kas Eesti Lennuakadeemia uurimisgrupi liikmed kõndisid selle lahendusega teise firmasse või mitte.
  Loe detailiderohket lugu droonide mängust siit
  NORDICA TULEVIK NING ARENGUD EUROOPA LENNUNDUSES
  Kellele lendavad objektid aga huvi pakuvad, võib uudistada ka intervjuud Nordica äriarenduse endise juhi Sven Kukemelkiga, kes rääkis nii Eesti lennundusturust kui Euroopa lennunduses toimuvast laiemalt.
  Huvilised saavad lugeda intervjuud Eesti lennuturust siit
  Kuula lennundusest kõnelevat raadiosaadet "Globaalne pilk" aga siit
  PALGATÕUS ÜHEMEHEFIRMADES
  Iga kuues dividendide maksmist palgale eelistav ühemehefirma on maksu- ja tolliameti kampaania peale hakanud endale rohkem palka maksma. Keskmine palgatõus on 280 eurot.
  Nimelt teatas maksu- ja tolliamet teavitas aprillis avalikkust, et soovib alustada kõnelusi selliste ettevõtetega ja selgitada välja, kuidas on võimalik iga kuu käivet teha, kasumit teenida ja ka dividendi maksta nii, et töötajate panus põhimõtteliselt puudub. Loe uudist lähemalt siit
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andi Pleskovski: laopindade turul valitsevad uued trendid
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Kohvi hind tõusis kümne aasta kõrgeima tasemeni
Kohvi hind on tõusnud kümne aasta kõrgeima tasemeni, ettevõtted ja kauplejad püüavad turult kätte saada kõike, mis võimalik. Aasta lõpus on nõudlus kasvanud ning tarneahelaga seotud probleemid piiravad pakkumist, vahendab Financial Times.
Kohvi hind on tõusnud kümne aasta kõrgeima tasemeni, ettevõtted ja kauplejad püüavad turult kätte saada kõike, mis võimalik. Aasta lõpus on nõudlus kasvanud ning tarneahelaga seotud probleemid piiravad pakkumist, vahendab Financial Times.
Ehitusettevõtete TOP: hinnatõusud pole enam järsud, vaid igapäevased
Seekordses Äripäeva TOPi saates räägime ehitusettevõtete TOPist. Suuremad ehitusprojektid on üsna pikaajalised ja praeguse hinnatõusulainetuse ajal on väga keeruline tööde maksumust prognoosida. Nii on ehitusturul tekkimas lepingud, kus peatöövõtja marginaal on fikseeritud, kuid ehitusega seotud kulud tasutakse avatud arvete alusel.
Seekordses Äripäeva TOPi saates räägime ehitusettevõtete TOPist. Suuremad ehitusprojektid on üsna pikaajalised ja praeguse hinnatõusulainetuse ajal on väga keeruline tööde maksumust prognoosida. Nii on ehitusturul tekkimas lepingud, kus peatöövõtja marginaal on fikseeritud, kuid ehitusega seotud kulud tasutakse avatud arvete alusel.
Teenusedisainer hoiatab: klient keerab selja esimese negatiivse kasutajakogemuse peale
Vaid üksainus negatiivne kasutajakogemus võib rikkuda kliendi ja brändi vahelise suhte, selgus saatest „Lavajutud“.
Vaid üksainus negatiivne kasutajakogemus võib rikkuda kliendi ja brändi vahelise suhte, selgus saatest „Lavajutud“.