Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Suusaliidu sponsorid: ootame ära uurimistulemused ja siis reageerime

    Dopingukahtlustega kimpus olnud Andrus Veerpalu treenimas 2014. aastal Eesti meeste suusakoondist. Pildil paremalt teise Karel Tammjärve ja vasakult teise Andreas Veerpalu pea kohal ripub dopingukahtlus ja ka reaalselt Austrias vangi minek. Foto: Margus Ansu / Tartu Postimees / Scanpix

    Seefeldi suusaalade maailmameistrivõistlustel 48 tunniks kinni peetud Karel Tammjärve ja Andreas Veerpalu sponsorid on kriminaaluurimisest ja dopinguskandaalist jahmunud, kuid ei soovi enne ametliku info saabumist toetusplaane ümber teha.

    Karel Tammjärve sportlaskarjääri toetav autoklaaside tootja Saint-Gobain Glass Estonia juhatuse esimees Andi Kasak tõdes, et soovib ära oodata Austria politsei menetluse tulemused. „Praegu on peamine tunne suur segadus, mis on omamoodi segunenud pettumusega,“ märkis Kasak. „Ootame ära tulemused ja otsused tulevad kindlasti adekvaatsed,“ lisas ta.
    Kasak avaldas lootust, et Eesti suusatamine pole pärast Seefeldi dopinguskandaali päris pildilt kadunud. „Kindlasti ei saa siin teha üldistust kogu suusakondise kohta, aga alale see kasuks ei tule,“ leidis Kasak.
    Suusaliidu suursponsori, laevafirma Tallinki juht Paavo Nõgene nentis samuti, et soovib saada Seefeldi sündmuste kohta rohkem informatsiooni. „Sport peab olema puhas ja siin pole mitte mingisugust küsimust,“ toonitas Nõgene.
    Samas märkis ta, et Tallink pole seotud Veerpalu ja Tammjärve toetamisega. Kuigi Tallinki juhi väitel pole Tallink seotud sportlaste toetamisega, siis suusaliidu koondise liikmete andmebaasis on nii Karel Tammjärve kui ka Andreas Veerpalu toetajate nimistus Tallink esimesena välja toodud.
    „Väga kurvastab see, et kui esitatud süüdistused tõeks osutuvad, siis Eesti spordi mainele teeb see väga suurt kahju,“ ütles Tallinki juht. Ta lisas, et avalikkus peaks ära ootama, mida Veerpalul ja Tammjärvel enda kaitseks öelda on.
    Suusaliidu toetaja kinnisvarafirma Kapitel ütles, et on suusaliiduga ühenduses ja jälgib sündmuste käiku. „Eesti suusatajate ametliku süüdistuse korral lõpetame tippsuusatamise toetamise,“ kinnitas Kapiteli turundusjuht Merit Kullasepp kirjalikus vastuses.
    Port: seisukoht sõltub riigi suurusest
    SA Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port märkis, et dopinguskandaalide puhul ei saa tuua välja tavapärast sponsorite reaktsiooni. Teisalt meenutas ta eelmise kümnendi rattaspordi dopinguskandaale, mille käigus sattus patuste nimekirja mitu Saksa ratturit. „Siis Saksa meedia otsustas, et nemad enam rattavõistluseid üle ei kanna,“ ütles Port.
    Tema sõnul oli tollal tulemus, et 2000ndate alguses alustanud Saksa rattasportlastest hakkasid eemale hoidma ka sponsorid. „Selle dekaadi teisest poolest on Saksa jalgrattasport tagasi tulnud, sest nad on väga pürginud puhtuse poole. See on väga selge näide, kus meedia ja sponsorid läksid ära,“ meenutas Port.
    Port ei soovinud anda hinnangut Eesti Suusaliidu käitumisele Seefeldi sündmuste valguses, sest tema sõnul on avalikuks tulnud pommuudis siiski šokk kõigile. „Aga kui võtame metatasandina mõne muu riigi spordiföderatsiooni, siis üldiselt on spordialaliitudele ette heidetud, et nad ei taha juhtumeid käsitleda ja eelistavad vaikida just seetõttu, et nad ei taha müra kandumist sponsorite kõrvu,“ selgitas Port.
    Antidopingu nõukogu liige toonitas aga, et ta ei soovi Eesti Suusaliitu kommunikatsioonistrateegiat arvustada. „Paljudes riikides võetakse väga jäik seisukoht. Eks seal ole natuke tegemist ka kultuurikontekstiga – kui on tegemist suure riigi ja suure rahaga ning sponsorlepingud pole mingid sõbradiilid, siis võetakse tavapäraselt kiiremini jäik seisukoht,“ ütles Port.
    Kui Kasahstani ja Eesti alaliit on soovinud enne täpsemate kommentaaride jagamist ära oodata rahvusvahelise suusaliidu (FIS) ja maailma-antidopingu ühenduse (WADA) ametliku teabe, siis Austria alaliit on juba enda kaks vahele jäänud sportlast, Dominik Baldaufi ja Max Hauke, avalikult hukka mõistnud.
    Pordi sõnul tuleb mõista, et Seefeldi skandaal toimub Austria alaliidu koduõuel, mistõttu on austerlaste jäik suhtumine mõistetav. „Kogu MM toob raha sisse läbi reklaami, aga nüüd on see täitsa mustaks määritud ja ajanud mõistetavalt väga vihaseks,“ leidis Port.
    Sponsorid soovivad end siduda positiivsete sõnumitega
    Ta meenutas, et eelmiste Eesti dopinguskandaalide tagajärjel on näiteks kohalikud pangad lõpetanud tippspordi toetamise ja pannud õla alla hoopis rahvaspordiüritustele. „Seal on inimesi rohkem, ohtu vähem, meeldiv sõnum ja tegevus palju selgem,“ ütles Port.
    „Sponsorid tahavad oma logoga siduda positiivseid sõnumeid ja ma tean juhtumeid, kus tippsportlane on pöördunud sponsori poole – teeme lepingu, kui midagi halba juhtub, siis maksan sulle toetuse tagasi. Seepeale ütleb sponsor, et ta pole sellest huvitatud. Esiteks pole kindel, kas kohtukulude kõrvalt suudetakse summat tagastada ja teiseks ulatub halb maine kaugele hoolimata sellest, kuidas kohtulugu lõpeb,“ kirjeldas Port.
    „Kui need juhtumid kuhjuvad, siis nad ei taha oma rahaga üldse tippsporti tulla,“ tõdes Port, kelle sõnul tõuseb Seefeldi sündmuste järel tippspordi rahastamise debatt kindlasti taas teravalt päevakorda.
    Port oli nõus, et Kasahstani koondise heaks töötavate Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu seostamine Seefeldi skandaaliga heidab taas varju Eesti suusaspordi pärandile. „Vaieldamatult. Kõiki neid üksikuid signaale ignoreeritakse, kuni tekib üks suur signaal, mis annab kõikidele väikestele signaalidele tähenduse ja konteksti. Ma ei viita otseselt nendele inimestele, aga neid näiteid on palju, kus kõik hakkab pikapeale paika loksuma,“ ütles Port.
    Aivar Pilv: tegemist pole veel dopingujuhtumiga
    Vandeadvokaat Aivar Pilve hinnangul võib meedias öeldu ja tema kogemuste põhjal öelda, et praegu toimub kriminaalmenetlus, mille raames uuritakse dopinguvõrgustiku Austria ja Saksamaa päritolu organisaatoreid, kelle kohta on andmeid kogutud. „Seetõttu on Seefeldis kinni peetud ka kaks Eesti suusatajat väite alusel, et need on isikud, keda on põhjust kinni pidada välise suhtluse pinnalt,“ täpsustas Pilv.
    Ta rõhutas, et praegu pole ühelegi tippsportlasele ette heidetud dopingu tarvitamist. „Tõenäoliselt on see paralleelliin, mida uuritakse, ja kui seal mingid anomaaliad tuvastatakse näitudes, siis ilmselt tuleb see korrektselt ära fikseerida, mis muudab selle dopingujuhtumiks,“ selgitas Pilv.
    Seejuures toonitas vandeadvokaat, et Eesti suusatajate 48 tunniks kinnipidamine ei tee Tammjärvest ja Veerpalust veel automaatselt süüdlasi. „Isiku kinnipidamine 48 tunniks ilma kohtumääruseta ja prokuröri taotluseta on üldlevinud praktika, mis annab õiguse ükskõik keda kinni pidada, kontrollimaks asjaolusid, mida minu või minu lähedaste isikutega seoses soovitakse uurida,“ ütles Pilv.
    Pilv on varem esindanud Andrus Veerpalu tema dopingumenetluses. Küsimusele, kas teda on palutud esindama Karel Tammjärve või Andreas Veerpalu, vastates viitas Pilv kliendisuhte konfidentsiaalsusele. „Advokaat ei saa seda kommenteerida. Seda saab ainult siis esitleda väljapoole, kui klient seda soovib või tuleb see välja menetluse käigus, kui advokaat peab menetlustoimingutel käima,“ selgitas Pilv, kelle sõnul ta rikuks seda reeglit küsimusele vastates.
    Eile pärastlõunal selgus, et kinni peetud suusatajate lähedased on palganud Austria vandeadvokaadi, kes proovib Karel Tammjärve ja Andreas Veerpaluga kontakti saada.
    Võrgustiku peakontor asus Saksamaal
    Kolmapäeval teatas Austria politsei, et on paljastanud rahvusvahelise dopinguvõrgustiku, mille peakontor asus Saksamaal Erfurdis. Austria politsei sõnul külastasid Erfurdi dopingulaborit tippsportlased, kes soovisid veredopingu abil parandada oma tulemusi nii rahvusvahelistel kui ka kodustel tippspordivõistlustel.
    Kuna Austria politsei tuvastas, et dopinguvõrgustiku juht tuli kohale ka Seefeldi MMile, otsustati kiiresti tegutseda ja võrgustiku liikmed kinni pidada. Koos Seefeldis toimunud läbiotsimistega peeti kahtlusaluseid kinni ka Saksamaal ja kokku otsiti kahes riigis läbi üheksa võrgustikuga seotud maja ning korterit.
    Seefeldis jõudsid Austria korrakaitsjad hotellituppa, mida Austria suusakoondise peatreener Trond Nystad kirjeldas Norra väljaandele VG kui dopingusalongi. Politsei väitel leiti dopingusalongist vähemalt üks suusasportlane, nõel veenis ehk keset keelatud vereülekannet. Praeguseks on Seefeldis arreteeritud viis tippsportlast: kaks Austria suusatajat, üks Kasahstani suusataja ja kaks Eesti suusatajat.
    Eesti Suusaliidu kinnitusel on kinni Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Rahvusvahelise suusaspordi kontekstis on ehk veel suurem pommuudis Kasahstani tippsuusataja Aleksei Poltaranini vahistamine, kes treenis Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu käe all.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA majanduskasvu pidurdumine kukutas aktsiaid
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.