Artikkel
  • Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Sopase raha jäljed Eestis

    Uuriva ajakirjanduse konsortsiumi OCCRP ja Leedu portaali 15min.lt andmetest selgub, et Troika rahapesuskandaali üks peamisi kasusaajaid oli Vene tšellist ning Vladimir Putini lähikondlane Sergei Roldugin (paremal), kus raha liikus tema Panama ja Briti Neitsisaarte ettevõtetele. Rolduginile raha vahendanud ettevõte on andnud laenu aga ka Eesti ettevõttele.Foto: EPA

    Niinimetatud Troika rahapesumasina andmebaasist käib läbi kolm Eesti ettevõtet, kelle ühiste äripartnerite seast leiab nii Venemaa presidendi Vladimir Putini lähikondlase kui ka skeemis kesksel kohal oleva ettevõtte.

    Need kolm ettevõtet on kinnisvara arendanud ning eelmisel aastal pankrotti läinud Grove Invest OÜ, Hispaanias lattu investeerinud Positive Capital OÜ ning palkmajatootja OÜ GS Invest, selgub organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooni paljastamise nimel tegutseva projekti OCCRP ja Leedu uudisteportaali 15min.lt koostatud andmebaasist.
    Mängu tuleb muu hulgas Venemaa tšellist, teadaolevalt üks Venemaa presidendi Vladimir Putini vanemaid sõpru Sergei Roldugin.
    Investeering Hispaania lattu elamisluba ei toonud
    Suurim summa puudutab ettevõtet Positive Capital, kes sai vahetult enne 2010. aasta jõule 1,8 miljonit eurot laenu Panama ettevõttelt Dino Capital S.A. Suurema äritegevusega Positive Capital silma ei paista, aga Eesti avalikkuse tähelepanu alla on firma varem sattunud elamislubade skandaali ajal. Nimelt oli ettevõtte esimene juht skandaali keskmes olnud IRLi poliitik Nikolai Stelmach.
    Ettevõtte omanikud Dmitry Artyakov ja Yulia Artyakova taotlesid toona tähtajalist elamisluba, rõhutades arvestatavat kasu toomist Eesti majandusele. 2012. aastal nõustus Tallinna ringkonnakohus politsei- ja piirivalveametiga, et tõendust ettevõtjate panuse kohta jääb väheks ning elamisload tühistati.

    OCCRP värskeimas raportis koodnimega Troika Laundromat näidatakse, kuidas Vene investeerimispanga toel on liikunud ligi 8,9 miljardit USA dollarit Kremlile lähedal seisvate ärimeeste ja kriminaalide raha. Skeem lubas korrumpeerunud Venemaa poliitikutel ja kurjategijatel pesta raha, vältida maksude maksmist, peita välisriikides vara ja teha muid illegaalseid tehinguid. Troika Laundromatiks nimetatud skeemi ühe suurima kasusaajana nimetatakse Sergei Rolduginit, kes on Venemaa tšellist ja teadaolevalt üks Venemaa presidendi Vladimir Putini vanemaid sõpru.

    Pea 2 miljonit euro laenu andis elamisloakangelastele Dino Capital, mida kasutas ka Putini sõber Sergei Roldugin endale raha liigutamiseks.
    OCCRP kirjelduse kohaselt ostis Roldugini ettevõte International Media Overseas sama aasta suvel Dino Capitalilt Venemaa riikliku naftafirma Rosnefti aktsiaid. Üsna pea otsustas Dino tehingu katki jätta ja maksis Roldugini ettevõttele hoopis piraka loobumistrahvi. Samasugune skeem toimis veel kahe ettevõttega ning Roldugini firmadele laekus kokku 11,6 miljonit dollarit.
    Troika rahapesumasina kaudu jõudis Vene tšellisti kätte OCCRP uurimise kohaselt kokku 69 miljonit USA dollarit.
    Eesti on Positive Capitali jaoks tegelikult olnud ainult vahepeatus. Kõnealune 1,8 miljonit eurot saadi oma esimesel tegevusaastal 2010 Panamast ning kohe investeeriti ligi 1,4 miljonit eurot Hispaaniasse laokompleksi soetamiseks.
    Hiljem on Eestis äri aetud nipet-näpet. Renditulu Hispaaniast hakati saama 2015. aastast ja summa on olnud jooksvalt pisut üle 10 000 euro aastas. Põhimõtteliselt sama palju kui palju saadi renditulu, kulus kinnisvara haldamisele. Troika skandaali valguses huvipakkuvat laenu pole ettevõte tagasi maksma hakanud, saab näha ettevõtte majandusaasta aruannetest.
    Äripäev üritas eile ettevõttega ühendust võtta ja laenu iseloomu kohta uurida, kuid lehte mineku ajaks vastust ei laekunud.
    Jäljed juhatavad skandaali keskmesse
    Huvitav on aga see, et samal päeval, kui Positive Capitalile laenuraha kontole laekus, laenas Dino Capital ise 1,8 miljonit eurot Briti Neitsisaare riiulifirmalt Quantus Division Ltd. Sellest ettevõttest käis Troika baasi järgi läbi sadu miljoneid eurosid ja just see ettevõte on OCCRP andmetel Troika rahapesumasina üks nurgakivi.
    Seost Quantus Divisioniga leiab ka teisest Eesti ettevõttest. Quantus Division maksis 2009. aasta juuli kuni september kolmes jaos puitmajade ehitusettevõttele GS Invest kokku 49 270 eurot ehitustööde eest.
    Ettevõtte juht Guno Sild viibis eile välismaal ning ei soovinud suuliselt ehitusprojekti tagamaid kommenteerida ning palus saata küsimused kirjalikult. Eile õhtuks vastuseid polnud laekunud.
    Quantus Division on üks kolmest Briti Neitsisaarte riiulifirmast, millest kogu rahapesuskeem 2005. aastal alguse sai. Muu hulgas on OCCRP teada arveldanud Quantusega skeemile nime andnud võtmemängija Venemaa investeerimispank Troika Dialog. See on olnud üks Venemaa suurimaid investeerimispanku, mida juhtis Venemaa-Armeenia pankur Ruben Vardanjan.
    Näiteks tähistas Troika pank 2007. aastal suursuguselt panga väärtuse kerkimist üle miljardi dollari. Selleks puhuks maksis Quantus Division ligi kaks miljonit dollarit pidustustel esinenud muusikalegendi Prince'i kontserdi eest. See oli Prince'i ainuke esinemine Venemaal.

    Raha Lutheri kvartali arendajatele

    Pjotr Sedin.Foto: Andras Kralla

    Troika Laundromati ülekannetest tulevad välja Tallinnas Lutheri kvartali arendustega seotud ettevõtjate Pjotr Sedini ja Natalia Levina nimed.

    Esmalt Sedinist ja tema endisele firmale laekunud summast. Avalikkusele sai Sedin tuntuks Tallinnas Lutheri kvartali kinnisvaraarendusega ning Kohila vineerivabriku ostjana. Samuti on ta silma paistnud tülidega. Kolm aastat tagasi kuulutas kohus välja Sedini pankroti.
    Sedinile kuulus ettevõte Grove Invest, mis tegeles näiteks vineeri ja mööbli tootmisega, samuti arendas Tallinnas Lutheri elamukvartalit. Grove Investi tütarfirma Baltic Panel Group sattus 2007-2008. aastal raskustesse. Päädis see kohtuprotssesiga, kus Sedin nõudis aastaid tagasi SEB Pangalt ja SEB Liisingult umbes 100 miljonit eurot valuraha. Sedin väitis, et finantsasutus sisuliselt põhjustas Baltic Panel Groupi pankroti. Sedin kaotas lõpuks pärast aastaid kestnud vaidlust pangale.
    Äripäev kirjutas pankrotistunud Sedinist viimati kaks aastat tagasi, kui kohtutäitur püüdis juba mitmendat korda müüa pankrotis Sedinile kuuluvat kinnisvara. Eelmisel aastal läks Grove Invest pankrotti.
    Segase taustaga summad
    Toona pika kohtuvaidlusega alustanud Sedini ettevõttele Grove Investile saabus ülekanne praeguse Troika Laundromati peategelaselt Quantus Divisionilt. Ülekande tegi firma 2009. aasta detsembris, samal aastal nõudis SEB pank Grove Investi pankroti väljakuulutamist ja Sedin võttis ette kohtutee panga vastu.
    Uuriva ajakirjanduse konsortsiumi OCCRP ja Leedu portaali 15min.lt andmetest selgub, et Swedbankis asunud kontole maandunud ligi 10 000 euro selgitamiseks märkis Quantus Division: INV 617 DD 18.12.09 FURNITURE. Sedin ei tea, millest jutt käib. “Furniture’i eest? 2009. aastal? Ei, mööbliga me sel ajal enam ei tegelenud. Raske öelda, millal sellega lõpetasime, see oli ammu. Äkki aastal 2000,” ütles Sedin. “Kahjuks ma ei oska rohkem kommenteerida, ma ei mäleta sellest midagi.”
    Ka Quantus Divisioni nimi on Sedinile võõras. “Ütlen ausalt, see ei ole mulle tuttav,” lausus ta. Sedin jäi endale kindlaks ka pärast kirjalikke küsimusi – kinnitas, et kuuleb Troika Laundromati andmetest välja koorunud infost esimest korda.
    Grove Investi nõukogu juhtis 2008. aastast kuni 2016. aastani Natalia Levina, multimiljonär Pjotr Levini tütar. Levina portfelli kuulub Tallinnas mitmeid ärihooneid, üks tema uuem objekt on ärimaja Lutheri tehases, kus tegutsevad nii Äripäev kui ka Bolt ehk endine Taxify. Ka Levina sai Quantus Divisionilt raha, seda oma isiklikule kontole. 2010. aasta veebruaris saabunud summa oli küll väike, 1500 eurot ja selgituses seisis reimb.expenses ehk kulud. Levinalt ei õnnestunud eile kommentaari saada.

    Positive Capital OÜ

    Ettevõtte põhiliseks tegevusalaks on enda või renditud kinnisvara üürileandmine ja käitus.

    Asutatud 2010

    Omanik Küprosel registreeritud Casagro Limited

    Juhatuse liige Yulia Artyakova

    Jäi 2017. aastal 13 800eurose käibe juures 30 829 euroga kahjumisse

    GS Invest OÜ

    Ettevõtte põhiliseks tegevusalaks on elamute- ja mitteeluhoonete ehitus Eestis, Soomes ja Venemaal.

    Asutatud 1997

    Omanik ja juht Guno Sild

    Käive 2017. aastal 1,35 mln eurot, sellest 1,22 mln teenis Vene turul. Kui kogukäive kasvas aastaga 2,7 korda, siis eksport Venemaale kasvas 6,4 korda.

    Kasum 2017. aastal 181 290 eurot.

    Grove Invest OÜ

    Ettevõtte põhiliseks tegevusalaks oli investeerimine ning peamisteks investeerimissuundadeks kinnisvara.

    Asutati 2000, pankrotistus augustis 2018

    Peamine omanik oli Pjotr Sedin

    Omas 90% osalust ASis TVMK

    27.01.2010. a esitas SEB pank Grove Invest OÜ vastu hagi garantiilepingust tulenevas nõudes summas 56 000 000 krooni.

    31.01.2018. a rahuldas Tallinna Ringkonnakohus SEB panga nõudes summas 3 579 052,32 eurot

  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.