Äripäev • 29 aprill 2019

Savisaare altkäemaksu kohtuasi jätkub juunis

Kui Keskerakonna endine juht Edgar Savisaar (vasakul) pääses kriminaalmenetlusest, siis talle altkäemaksu andmises süüdistatavad ärimehed Vello Kunman (paremalt esimene), Hillar Teder (paremalt teine) ja Aivar Tuulberg (paremalt kolmas) peavad endiselt protsessis kaasa lööma.  Foto: Andras Kralla

Esmaspäeval pidi Harju maakohtus jätkuma protsess kunagisele Keskerakonna juhile ja endisele Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele altkäemaksu andmises süüdistatavate ettevõtjate ja altkäemaksu vahendajate üle, aga kohus määras riigikogu saadiku Kalev Kalloga seotud taotluse tõttu uue istungi aja.

Protsess lükkus edasi Kallolt saadikupuutumatuse äravõtmise taotluse tõttu, vahendab ERR.

Kohus määras järgmise istungi ajaks 17. juuni.

Pikemalt saab lugeda ERRist.

Edgar Savisaar pääses haiguse tõttu kriminaalmenetlusest, sest riigikohus otsustas mullu detsembris tühistada Tallinna ringkonnakohtu määruse ja jätta jõusse Harju maakohtu määruse. Riigikohtu kriminaalkolleegiumi määrus põhjendas seda asjaoluga, et Savisaar pole võimeline kriminaalmenetluses osalema ega süüdimõistmisel karistust kandma.

Riigiprokuratuur on Savisaarele esitanud süüdistuse korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises.

Samas kriminaalasjas esitati süüdistus ka Alexander Kofkinile, Vello Kunmanile, Villu Reiljanile, Hillar Tederile, Kalev Kallole, Aivar Tuulbergile, Priit Kutserile ja MTÜ-le Eesti Keskerakond.

Tuulbergi, Kofkinit, Tederit ja Kunmanit süüdistatakse Savisaarele altkäemaksu andmises. Tallinna linnavolikogu endist esimeest Kalev Kallot süüdistab prokuratuur kaasaaitamises altkäemaksu andmisele ja võtmisele. Põhja-Tallinna linnaosavanema endine asetäitja Priit Kutser on kohtu all süüdistatuna omastamisele kaasaaitamises.

2017. aasta sügisel võttis Savisaarele altkäemaksu vahendamise tõttu kohtu all olnud ekspoliitik Villu Reiljan süü omaks. Kokkuleppemenetluses mõistis kohus Reiljanile rahalise karistuse 33 034 eurot ja 40 senti.

Hetkel kuum