Linda Eensaar • 13. mai 2019 kell 13:29

Jaan Pillesaar: IT-minister võiks hoiduda tavapärasest EKRE kõnepruugist

Helmes AS juhatuse esimees Jaan Pillesaar  Foto: Andres Haabu

IT-ettevõtte Helmes ASi juhatuse esimees Jaan Pillesaar ütles, et tal ei ole olnud au tutvuda uue väliskaubandus- ja IT-ministri Kert Kingoga, et ministri lahendada peaksid olema probleemid kõrgete tööjõumaksudega ja välistööjõu integreerimisega.

"Eelkõige on laiemalt tähtis, et IT valdkonna ettevõtlusel oleks lihtsam Eestis areneda. See tähendab eeskätt seda, et targa tööjõu maksustamine on esimene küsimus. Tööjõumaksud on Eestis ebatavaliselt kõrged ja see takistab ka targa tööjõu toomist siia," rääkis Pillesaar ja tõi näite oma kogemusest, kus nende ettevõtte 400 inimest on Eestist väljas just liiga kõrgete maksude pärast.

"Teine punkt on see, et võimalikult lihtne võiks olla tarka välistööjõudu siia ühiskonda integreerida. Kuid siin võiks EKRE oma kõike välist tõrjuvat retoorikat muuta," ütles Pillesaar ja lisas, et see on IT-valdkonnas väga oluline aspekt, kuna see on suures osas rahvusvaheline äri, kuid samas maksud laekuksid siia. "Seega on need Eestile ülivajalikud ärid. Aga neid on väga raske teha, kui riik on sellise hoiakuga, et kedagi teist me siin näha ei taha," võttis Pillesaar oma seisukoha kokku.

Uues väliskaubanduse ja IT-minister kandidaat Kert Kingo astus Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liikmeks 2015. aasta septembris. Varasem erakondlik kuuluvus ja kogemus poliitikas tal puudub. Kert Kingo on omandanud Tallinna majanduskoolis õiguse eriala, 2001. aastast on ta diplomeeritud jurist. 2017. aastal alustas Kingo õpinguid Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor ärijuhtimise magistriõppes inimressursside juhtimise õppekaval.

Hetkel kuum