Äripäev • 4 juuni 2019

Taavi Aas teeb Elronile ettepaneku soetada neli uut rongi

Lubatud uued rongid peaksid keskkonnasäästlikumad olema.  Foto: Raul Mee, fotograaf

Rongiga reisijate arv on viimaste aastate jooksul kasvanud ning suvisel hooajal soovitas Elron näiteks jalgratastega rongi pigem mitte tulla, kuna need võtavad ruumi. Täna teatas Majandus- ja taristuminister Taavi Aas, et teeb lähinädalatel valitsuskabinetile ettepaneku soetada Elronile neli uut rongi.

Eile kirjutas Postimees, et kuna rongisõitjate hulk on jõudsalt kasvanud ning mitmel liinil on rongides raske istekohta leida, piiratakse suvel Elroni rongides jalgrataste transporti. Täna pöörduti Päevalehe juhtkirjas Taavi Aasa poole, et ta uued rongid muretseks.

Väljaanded ei pidanud aga kuigi kaua ootama, kuna majandus- ja kommunikatsiooniminsteeriumi pressiteates seisab, et neil on plaan soetada uued hübriidrongid, mille energia- ja hoolduskulud on madalamad kui praegustel diiselrongidel. Rongide ostu mainiti samas ka juba eelmisel nädalal avaldatud valitsuse nelja aasta tegevusprogrammis, kus kirjeldati, et rongide ostuks kavatsetakse juunis täpsustada finantseerimisallikad.

„Soovime, et uute rongide hankimisel peab Elron silmas, et lisaks suuremale arvule istumiskohtadele oleks ruumi nii lapsevanematel vankrite jaoks, et liikumispuudega inimesed saaks mugavalt rongi kasutada ja et ka jalgratastele oleks rohkem hoiukohti,“ märkis Aas, et mitte ainult ruumi võtvad jalgrattad pole tähelepanu keskpunktis.

Uute rongide ostuga lubatakse kiirete ekspressväljumiste lisamist nii Tartu, Narva kui ka Viljandi suundadele.

Eestis on rongiga reisijate arv viimase viie aastaga kasvanud enam kui kolmandiku võrra. Reisijate nõudluse kasvuga on suuremate linnade vaheline rongiliiklus enam kui kahekordistunud.

Hetkel kuum