Mainekas tippkokk ja restoraniärimees: pihta me saame kõik nagunii
Esimene kriisipäev näitab restoranides 30-40-protsendilist käibelangust, kuid arvatavasti langus suureneb 50-60 protsendini, tõdes restoranide omanik Joel Ostrat intervjuus Ärilehele.
Joel Ostratile kuuluvad näiteks restoranid Cafe Truffe ja Werner. Foto: Andras Kralla
„Kui olukord kestab kaks nädalat, siis elame selle rahulikult üle. Järelvõnge veel paar nädalat, võib-olla kuu,“ arutles Ostrat, kes loodab, et maikuus on käidavas taastunud.
Eriolukorra pikkusest sõltub selle mõju restoranidele, kuid praegu midagi ümber korraldada on liiga vara, selgitas Eesti tuntumaid restoraniettevõtjaid, restoranide Moon, Kolm Sibulat ning Mantel ja Korsten üks omanikke Roman Zaštšerinski. Tema ettevõtetes klientide hulk langenud ei ole ja töötatakse varem tehtud plaani järgi.
Kuulete kahte ettekannet Gaselli Kongressilt. Ärijuht ja kokk Joel Ostrat räägib viis aastat küpsenud plaanist – hakata müüma frantsiisi ja viia oma toit välismaale.
Werneri kohvikut, Gustavi kondiitriteenust ning Joel Ostrati isikubrändi tooteid ühendava ettevõtte Mattias Cafe OÜ käive ulatus 2017. aastal 7,1 miljoni euroni.
Bigbanki peaökonomist Raul Eamets usub, et Eestil tuleb tunnistada kehva võimekust siin kasvatatud toormele lisandväärtuse andmisel, olgu selleks põllumajandus või puidusektor.