Kristjan Pruul • 5. mai 2020 kell 11:38
Uudised
Ainult tellijale

Sakslased ähvardavad Euroopa rahatrükil stepsli seinast tõmmata

Saksa kohus otsustas, et kui Euroopa ei suuda näidata, et rahapoliitika kvantitatiivne lõdvendamine on proportsionaalne, siis Saksamaa loobub rahatrükis osalemisest.  Foto: AFP/Scanpix

Saksamaa keskpank lõpetab kolme kuu pärast võlakirjade kokkuostmise, kui Euroopa Keskpank ei suuda näidata, et rahatrükk on ennekõike inflatsiooni juhtimiseks, mitte liikmesriikide rahanduspoliitika toetamiseks.

Sellise otsuse langetas Saksa põhiseaduslik kohus, kelle hinnangul ületas keskpank rahatrükiga oma kompetentse ning kogu ostuprogrammi proportsionaalsust oleks pidanud nõudma Saksamaa parlament ning föderaalvalitsus, kellel on nüüd selleks aega kolm kuud. Siiski leidis kohus, et varaprogrammiga ei ole rikutud keeldu, mille järgi ei tohi keskpangad liikmesriike otse finantseerida.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum