Artikkel
  • Kuula

    Maksuvõlglaste TOP 100: kõrbevad idufirmad tõmbavad teisi kaasa

    Ettevõtja Kristjan Maruste osalusega firmad Comodule ja Ampler on maksuvõlglaste TOPis, kuid tulevikku näeb Maruste helgemana.Foto: Liis Treimann

    Aasta suurimate maksuvõlglaste esikolmikus on kaks tuntud idufirmat: Comodule ja Ampler, kuid idufirmade kõrbemine lööb ahelreaktsioonina ka teisi firmasid. Suurim murelaps on siiski ehitus.

    Mai lõpus teatas raskustest ja koondamisest rattatootja Ampler Bikes. Kui toona oli ettevõtte maksuvõlg 130 000 euro ringis, siis augusti seisuga juba 359 464 eurot.
    Mais anti sisse ka avaldus Ampler Bikesi saneerimiseks. Firma suurosanik Kristjan Maruste ütleb nüüd, et enamik vajalikest sammudest saneerimiseks on tehtud. Ta lisas, et kuna saneerimine on seadusega kindlaks määratud protsess, siis seda ei saa tagant kiirustada.
    Veel suurem võlg on aga Maruste teisel firmal, tõukerattaid intrenetti ühendaval Comodule'il. Ettevõtte maksuvõlg ulatub 484 686 euroni. Maruste märkis, et maksuvõla ajatamisega ollakse maksuametiga suhtluses.
    Mai lõpus oli Comodule maksuvõlg 315 000 eurot. Vahepeal see kahenes, kuid juulis kerkis see korra isegi 562 000euroseks.
    Maruste tõdes, et rattaturg on sel aastal kahanenud tulenevalt eelneva kahe koroona-aasta plahvatuslikest müükidest. Ent tulevik paistab talle helgem.
    "2024. aastal näeme kogu valdkonda taastumas. Keskmises ja pikas perspektiivis näeme valdkonnal tohutut kasvu ja turul väga suuri võimalusi. Euroopas näiteks ei ole kunagi varem ehitatud aastas nii palju jalgrattateid kui tänavu," lausus ta.
    Maruste ütles, et firma teeb kõvasti tööd, et kõik kohustused täita ja võimalikult ruttu võlavabaks saada.
    Comodule asutaja ja juht Kristjan Maruste Tuule tõukeratastega.Foto: Liis Treimann
    Idufirmad jäid programmeerijale võlgu
    Maksuvõlaga ettevõtete hulgast leiab ka programmeerimisega tegeleva Codelab OÜ, mille maksuvõlg on augusti seisuga 95 932 eurot. Ettevõtte omanik Jüri Pruulmann rääkis, et juba aasta tagasi hakkasid kliendid firmale võlgu jääma ja seda isegi teiselt poolt maakera. Näiteks Brasiiliast jäid kaks ettevõtet võlgu, Nigeerias pani üks klient pärast kuuajast tegutsemist lihtsalt uksed kinni. Kuid kõige suurem võlgnik tekkis ikkagi kodumaal.
    Pruulmanni sõnul on neil mitu klienti start-up'id, kes ei ole oma teenusega jõudnud olukorda, kus nad oleksid iseseisvad, ja sõltuvad seetõttu investorite rahast. Kuid investorid ei ole praeguses majandusolukorras piisavalt raha idufirmadele peale andud.
    "See on igapäevane võitlus," tõdes Pruulmann.
    Ta lisas, et on nii optimist kui ka pessimist korraga ning kindlustunnet, et homme on kõik hästi, praegu pole. "Loodan parimat, aga valmistun halvimaks," sõnas ta ettevõtte tuleviku kohta.
    Pruulmann ütles, et maksuvõlaga võrreldes on kliendid neile isegi kolm korda rohkem võlgu.
    Äripäev kirjutas möödunud nädalal ka tarkvaraettevõtetest Caretime OÜ ja Visioncraft OÜ, kes teatasid töötukassale kokku 31 töötaja koondamiskavatsusest. Ettevõtetel on mõlemal üleval ka maksuvõlg: Caretime OÜ-l on see 37 035, Visioncraftil oluliselt suurem – 185 184 eurot.
    Mõlema ettevõtte juhatuse liige Gunnar Obolenski sõnas toona, et raha hind on läinud kallimaks, projektid on lõpetatud, neid lükatakse edasi või ei käivitatagi. "Kui oled suur IT-ettevõte ja vajad suuri projekte, siis neid suuri projekte pole. Väikesed parandamised ja korrigeerimised ei hoia suurt firmat üleval."
    Obolenski sõnul töötavad Caretime ja Visioncraft paljuski välispartneritega. Mõlema ettevõtte müügitulu oli mullu kokku 3,5 miljonit eurot. Kogu tulu tuli Hollandist. Mingid väiksemad projektid veel jäävad, kuid klientide ebakindlust mõjutab majanduse olukord, selgitas ta.

    Tabel: aasta suurimad maksuvõlgnikud

    2022. aasta augustist kuni tänavu augusti alguseni on maksuvõlg tekkinud väga erineva profiiliga firmadel, ent enim on siiski näha võla kasvu ehituses ja sellega seotud sektorites. Tabelis on firmad, kellel on vähemalt ühe võla tasumise tähtpäevast möödas 30 päeva. Andmed pärinevad maksu- ja tolliametist.

    Maksuamet: tasumisega jäävad rohkem hätta ehitajad

    Maksu- ja tolliameti kesksete teenuste valdkonnajuht Liina Jõõts ütles, et eriolukorra järel on maksuvõlg olnud pidevas langevas trendis, kuid langus on suve alguseks aeglustunud. Ajatamise statistika põhjal on tema sõnul näha, et maksude tasumisega jäävad rohkem hätta ehitus, hulgi- ja jaekaubandus, veondus ja laondus.

    "Negatiivse trendina saame välja tuua, et nõuete tähtaegse tasumise number on langenud," sõnas ta. 2021. aastal oli see 88,6 protsenti, 2022. aastal 88,2 protsenti ning tänavu esimese kuue kuu number on 87,9 protsenti.

    Jõõts julgustab eraisikuid ja ettevõtteid ajutiste makseraskuste korral maksuametiga võimalikult varakult ühendust võtma. Ajatamise taotluse saab esitada e-MTA kaudu.

    Ehituses on võlgnikud pankrotis
    Mai lõpus kirjutas Äripäev, et peamiselt Rootsi, kuid ka Tallinna büroohoonetele ja Kumule klaasfassaade valmistanud ja paigaldanud ettevõte Metus-EST esitas kohtule avalduse pankrotti minemiseks.
    Juuli alguse seisuga on firma ka pankrotti läinud, praeguseks on Metus-ESTi maksuvõlg 419 757 eurot ja selle summaga on ettevõte maksuvõlglaste TOPis teisel kohal. Võlg hakkas firmal kerkima juba möödunud aasta septembrist.
    "2022. majandusaasta oli ettevõttele kahjumlik,“ tõdes ettevõtte juht ja üks omanikest Andres Simuland mai lõpus Äripäevale. Ta ütles, et ettevõtte finantsseisund ja käibeprognoos teiseks poolaastaks viitavad sellele, et ettevõtte maksevõimekus kuust kuusse on vähenev ja peatselt oleks tegemist püsiva maksejõuetusega.

    Riigikogulane on riigile võlgu

    Maksuvõlg on õhus ka EKRE poliitikul ja riigikogu liikmel Siim Pohlakul. Nimelt kuuluvad talle reklaamifirma Meedia ja Reklaamiteenused OÜ ning meelelahutusteenuseid pakkuv Reklaamiekspert OÜ, nendel firmadel on maksuvõlg vastavalt 36 176 ja 25 960 eurot. Pohlak lubas Äripäevale vastata kirjalikult, kuid ei teinud seda.

    Juunis teatas kümne inimese koondamisest Tamaisto Prefab OÜ, mis toodab betoonist ehitustooteid. Firma maksuvõlg on 131 291 eurot.
    Juunis läks pankrotti 95 047eurose võlaga ehituse peatöövõtja Pro Ehitus OÜ. Veel aasta tagasi pakkus ettevõte tööd kümnele inimesele. Muid võlgu on firmal 86 000 euro jagu. Ettevõtte omanik ja juhatuse liige Reijo Ruus ei soovinud toona pankroti tagamaid Äripäevale täpsustada.
    Jõgeva lähedal puitmaju tootnud firmal Puumajatehase OÜ on maksuvõlg 134 656 eurot. Ettevõte pani tootmisliinid lõplikult kinni, koondas töötajad ja andis sisse pankrotiavalduse. "Ei ole lihtsalt uusi tellimusi," tõdes Puumajatehase juht Andres Poom Äripäevale.
    Poom ei näe mingeid märke nõudluse taastumisest ja ta usub, et pankrotte tuleb puitmajade sektoris veel. “Ma väga optimistlik küll ei ole. Ma arvan, et pigem on see võib-olla alles (pankrottide – toim) algus, siin tuleb neid veel,” rääkis Poom. Ettevõttel on praegu ka teisi võlgu 4537 euro jagu. Firma pankrot ei ole veel välja kuulutatud.

    Leedo maksuvõlg läheneb miljonile

    Kuna tabelis on maksuvõlglased, kelle maksuvõla algus ulatub aastasesse perioodi, jäi välja 801 473eurose maksuvõlaga Saaremaa Lihatööstus, kelle maksuvõlg hakkas kerima möödunud aasta aprillis.

    Saaremaa Lihatööstus on saneerimisel. Tartu maakohus kinnitas juunis ajutistesse makseraskustesse sattunud Saaremaa Lihatööstuse saneerimiskava.

    Vjatšeslav Leedo ütles toona pressiteates, et ettevõtte ajutiste makseraskuste peamine põhjus on aastaid Eesti toiduainetööstust räsinud ahelkriiside rägastik, milles kõige suurem kaotaja on senini olnud just lihatööstus. 2022. aasta lõppes lihatööstuse sektorile 22 miljoni eurose kahjumiga, aga ka 2023. aasta esimene kvartal tõi kogu sektorile juba üle 8 miljoni euro kahjumit.

    Ka meditsiinifirmad vajuvad pankrotti
    Maksuvõlaga on ka Tallinnas ja Harjumaal koroona vastu vaktsineerimisega tegelenud Eldred OÜ. Firma maksuvõlg hakkas kasvama möödunud aasta lõpust ja ulatub praegu 163 803 euroni.
    Veel tunamullu polnud raskustest märkigi – ettevõtte käive tõusis enam kui kolm korda ja firma maksis magusat dividendigi.
    Meditsiinivaldkonna ettevõte Eldred omaniku Erik Vellerammi sõnul on pankroti põhjuseid mitu. Ta rääkis, et ettevõte ei suutnud äritegevusi plaanipäraselt realiseerida.
    Aasta alguses pankrotiavalduse sisse andnud töötervishoiu idufirmal Medihub on 63 012eurone maksuvõlg. Firmal on maksuvõlg samal tasemel püsinud alates märtsist.
    “Kui raha ei ole, siis raha ei ole ja siis ei saa ka teenuseid osutada," ütles toona Medihubi juht ja suuromanik Helary Lainjärv Äripäevale. Medihubile sai tema sõnul saatuslikuks, et ettevõte ei olnud veel kiire kasvu taustal suutnud kasumisse jõuda. Kuna aga raha on kallimaks läinud ja investorid ettevaatlikumaks muutnud, on kahjumit teenivatel kasvuettevõtetel praegu väga keeruline raha kaasata, rääkis Lainjärv.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Tõnu Mertsina: riigi kommunikatsioon võiks arvestada selle mõju majandusaktiivsusele
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Toornafta hind jätkab aprilli tippudest taandumist
Aprilli alguses üle 90 dollari barrelist maksnud Põhjamere Brenti toornafta kukkus 1. mail 83,59 dollarini.
Aprilli alguses üle 90 dollari barrelist maksnud Põhjamere Brenti toornafta kukkus 1. mail 83,59 dollarini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mis on edukate juhtide ühine näitaja?
Üks juhtimiskvaliteedi tõstmise meetodeid on oma tavapärasest rutiinist välja astumine ja enda kohta regulaarselt tagasiside küsimine. Selleks, et inimesed julgeksid ausat tagasisidet anda, tuleb luua tugev ja usaldusväärne suhe oma töötajatega. Kuidas seda teha ja miks see nii oluline on?
Üks juhtimiskvaliteedi tõstmise meetodeid on oma tavapärasest rutiinist välja astumine ja enda kohta regulaarselt tagasiside küsimine. Selleks, et inimesed julgeksid ausat tagasisidet anda, tuleb luua tugev ja usaldusväärne suhe oma töötajatega. Kuidas seda teha ja miks see nii oluline on?
"Palun vabastada Eesti vahemikus ....–.... loodusõpetuse tunnist"*
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Piletilevi tegi ajaloo suurima tehingu: ostis enamuse kahes Poola piletimüüjas
Piletilevi ostis kahes Poola piletimüügifirmas enamusosaluse, millega tõuseb sealsel turul suuruselt teiseks piletimüügifirmaks, aga laienemisplaanid sellega veel ei lõpe.
Piletilevi ostis kahes Poola piletimüügifirmas enamusosaluse, millega tõuseb sealsel turul suuruselt teiseks piletimüügifirmaks, aga laienemisplaanid sellega veel ei lõpe.
Prantsuse ettevõte ostab Eesti küberfirma: ootame suurt rahvusvahelist kasvu
Prantsusmaa küberturbe-ettevõtete grupp Neverhack omandas täisosaluse Eestis Cybersi kaubamärgi all tegutsevas Security Software OÜs.
Prantsusmaa küberturbe-ettevõtete grupp Neverhack omandas täisosaluse Eestis Cybersi kaubamärgi all tegutsevas Security Software OÜs.