Kadi Neemre • 8. aprill 2016
Jaga lugu:

Õigesti kulutades teeb raha õnnelikuks

Foto: EPA

Ajakirjas Psychological Science avaldatud värskest uuringust selgub, et raha võib siiski õnnelikuks teha. Sega aga vaid juhul, kui seda õigesti kulutada.

Õigesti kulutamine on olulisem, kui üleüldine sissetulek või kulutuste suurus, selgub uuringust. Teiste sõnadega: oluline pole mitte palga suurus või rahakulutamise tihedus, vaid see, kas tehtud otsused langevad isiksusega kokku.

Cambridge’i ülikoolis läbiviidud uuringus analüüsiti Suurbritannias 625 inimese ligi 77 000 pangatehingut ning kategoriseeriti ostud vastavalt isiksuseomadustele. Näiteks väljas söömine pandi ekstavertsete ja impulsiivsete kulutuste kategooriasse. Seejärel võrreldi isiku kulutamisharjumusi nende isiksusega. Kui need sobitusid, olid inimesed suurema tõenäosusega rahulolevad.

Kui ekstraverte sunniti baaris raha kulutama, tegid nad seda meelsamini kui introverdid. Introverdid aga olid raamatupoes raha kulutades õnnelikumad kui ekstraverdid.

Teadlased usuvad, et uuringu tulemused võivad mõjutada jaemüügisektorit. Tarbijad aga, kel ülisuur tootevalik veebipoodides silme eest kirjuks võtab, suunatakse tulevikus valima tooteid, mis on just nende isiksusetüübile sobilikud.

Ettevõtted võivad oma kliente õnnelikumaks teha, soovitades neile tooteid, mis põhinevad isiku varasematel otsingutel, märgitakse uuringus.

Jaga lugu:
Hetkel kuum