Ave Lepik • 8 juuli 2016

Jalgpalli EM ja finalistid: mis jääb staadionimelust väljapoole?

Jalgpalli EM Prantsusmaal.  Foto: epa

Pühapäeval astuvad jalgpalli EMi finaalis vastamisi Prantsusmaa ja Portugali rahvusmeeskond. Enne kirgi kütvat finaali on just paras hetk heita pilk meeskondade rahakotti ja nende sisu võrrelda. Et võrdlus huvitavam oleks, võtsime ette ka poolfinaaliseltskonna Saksamaa ja Walesi koondise.

Kui palju teenivad treenerid?

Poolfinaali jõudnud meeskondade treeneritest kõige kõrgemat palka teenib Saksamaa treener Joachim Löw, kelle aastapalk on 2,6 miljonit eurot.

Prantsuse koondise pealik Didier Deschamps teenib aastas 1,5 miljonit eurot, tema portugali kolleeg Fernando Santos 1,2 miljonit eurot.

Finaali ukse taha jäänud Walesi meeskonna treeneri Chris Colemani aastapalk on aga „ainult“ 240 000 eurot.

Kus meeskonnad EMi ajal elavad?

Kõige rohkem maksid oma elamise eest Šveitsi kuurortlinnakeses Evian-les-Bains Genfi järve lõunakaldal sakslased. Tiimile broneeriti 80 numbrituba neljatärnihotellis Ermitage, mille luksnumbris veedetud öö eest tuleb hotelli kodulehe andmeil välja käia keskmiselt 500 eurot ööpäevas.

Walesi meeskond ajas läbi kolm korda odavama öömajaga, neljatärnihotell Bretagne’is Dinardi linnas, kus öö maksis 150 eurot.

Prantsusmaa ja Portugal majutuvad oma treeningbaasides, nii et eraldi eluasemele kumbki meeskond ei kuluta.

Kes meeskondi toidab?

Kõige kulukam toitlustus on Saksamaa meeskonnal, kellele valmistab 2007. aastast roogi Michelini tähe omanik, 44aastane Holger Stromberg. Tema tulekuga vahetusid sakslaste menüüs traditsioonilised makaronid kuskussi ja salatite vastu. Väga kindel koht on ka riisipudrul. Menüüst on aga täielikult kadunud kurgid ja melonid, samuti on meestel keelatud enne mängu juua kummeliteed.

Prantslasi toidab peakokk David Serre. Meeskond sööb vaid värskeid, mittekülmutatud toiduaineid, neil kulub ööpäevas 50 kg juur- ja puuvilju, nädalas 100 kilo makaronitooteid. Prantslaste toiduratsioonis on ka šokolaad ning võitu lubab peatreener Deschamps mängijatel tähistada ka burgeri ja pitsaga.

Walesi meeskonnal aga on lubatud süüa kõike, mis neile meeldib. Gareth Bale eelistab näiteks burgerit friikartulitega, magustoiduks pannkooke nutellaga.

Portugallaste kokast ja toitumistavadest pole meedia lähemalt pajatanud.

Kes on enim kindlustatud?

Saksamaa koondise väravavaht Manuel Neuer kindlustas käed 3 miljonile eurole.  Foto: epa

Poolteist miljonit eurot parem, poolteist miljonit eurot vasak – kaks aastat tagasi kindlustas Saksamaa väravavaht Manuel Neuer oma käed kokku 3 miljonile eurole.

Finaalis Prantsusmaa vastu väljakule jooksva portugallase Cristiano Ronaldo jalad aga on kindlustatud 35 korda suuremale summale kui Neueri käed: 2013. aastal määrati Ronaldo alajäsemete hinnaks koguni 103 miljonit eurot.

Kõige kallim poolfinaalis mänginud jalgpallur aga oli uelslane Gareth Bale, kelle üleminek Madridi Reali 2013. aastal maksis 100 miljonit eurot. Ta on ka kindlustatud 100 miljonile eurole. „Samale summale, mida ta on lepingu järgi väärt, sest selline on meie klubi poliitika,“ kommenteeris toona Reali president Florentino Perez.

Hetkel kuum