• Jaga lugu:

  Hoia oma pensionirahal silm peal

  Äripäeva ajakirjanik Birjo Must.Foto: Andras Kralla

  Kohe on käes pensionifondide vahetamise aeg ning seega on paras hetk vaadata üle oma vanaduspõlve jaoks kogutavate säästude seis, kirjutab ajakirjanik Birjo Must.

  Just nimelt, vaadata üle, süveneda ja teha olukorrale põhjalik analüüs. Viimase poole aasta jooksul on fondides toimunud nii mõnedki muutused. Seni kõige populaarsem pensionifondide valitseja LHV on muutunud väga tagasihoidlikuks. Nimelt ei rutta fondijuht Andres Viisemann aktsiaid kokku ostma, samal ajal kui näiteks Nordea liigub edasi märgatavalt julgemal sammul. Agressiivne ja tagasihoidlik strateegia peegelduvad ka fondide lühiajalistes tootluse numbrites, kus LHV on vajunud edetabeli tagumisse otsa.
  Siinkohal tuleb nentida, et puudub õige või vale valik. Valik peab olema ratsionaalne ja põhjendatud. Valida tasub kõige sarnasem strateegia sellele, kuidas inimene ise oma raha juhiks ja milliseid samme erinevates olukordades teeks. Kuidas tundub, kas hetkel on veri tänavatel või ebakindlus suur? Või on just sobiv aeg võtta julgeid riske? Nendest küsimustest lähtuvalt tasub vaadata üle ka oma pensionifondi haldaja tegevus.
  Diskussioonid teise samba vajalikkuse ja alternatiivide üle on alati tervitatavad. Kuni meil sambasüsteem toimib, tuleb aga selle raames tegutseda. Olla oma pensioniraha juhtimisel võimalikult aktiivne. Huvituda sellest, kuidas seda raha juhitakse, ning vajadusel esitada küsimusi. Selle kõige juures võiks aga hoida pilgu horisondil, sest pensionikogumine kestab aastakümneid ning ajutiselt üles-alla hüppavad tootlused ei oma pikas perspektiivis olulist mõju.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Automüüjad vaatavad elektrikaubikute käsule altkulmu Lisakulu lööks otse tarbija rahakotti
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.