Birjo Must • 5. november 2014
Jaga lugu:

Hoia oma pensionirahal silm peal

Äripäeva ajakirjanik Birjo Must.
Äripäeva ajakirjanik Birjo Must.  Foto: Andras Kralla

Kohe on käes pensionifondide vahetamise aeg ning seega on paras hetk vaadata üle oma vanaduspõlve jaoks kogutavate säästude seis, kirjutab ajakirjanik Birjo Must.

Just nimelt, vaadata üle, süveneda ja teha olukorrale põhjalik analüüs. Viimase poole aasta jooksul on fondides toimunud nii mõnedki muutused. Seni kõige populaarsem pensionifondide valitseja LHV on muutunud väga tagasihoidlikuks. Nimelt ei rutta fondijuht Andres Viisemann aktsiaid kokku ostma, samal ajal kui näiteks Nordea liigub edasi märgatavalt julgemal sammul. Agressiivne ja tagasihoidlik strateegia peegelduvad ka fondide lühiajalistes tootluse numbrites, kus LHV on vajunud edetabeli tagumisse otsa.

Siinkohal tuleb nentida, et puudub õige või vale valik. Valik peab olema ratsionaalne ja põhjendatud. Valida tasub kõige sarnasem strateegia sellele, kuidas inimene ise oma raha juhiks ja milliseid samme erinevates olukordades teeks. Kuidas tundub, kas hetkel on veri tänavatel või ebakindlus suur? Või on just sobiv aeg võtta julgeid riske? Nendest küsimustest lähtuvalt tasub vaadata üle ka oma pensionifondi haldaja tegevus.

Diskussioonid teise samba vajalikkuse ja alternatiivide üle on alati tervitatavad. Kuni meil sambasüsteem toimib, tuleb aga selle raames tegutseda. Olla oma pensioniraha juhtimisel võimalikult aktiivne. Huvituda sellest, kuidas seda raha juhitakse, ning vajadusel esitada küsimusi. Selle kõige juures võiks aga hoida pilgu horisondil, sest pensionikogumine kestab aastakümneid ning ajutiselt üles-alla hüppavad tootlused ei oma pikas perspektiivis olulist mõju.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt