• Jaga lugu:

  Igaühe maksureform

  Peeter TammistuFoto: Arno Mikkor

  Et maksureformist asja saaks, selleks on enne vaja ära teha riigireform, leiab majandusanalüütik Peeter Tammistu.

  Valimiseelses tuhinas tehakse kolm peamist viga. Esiteks on viga arvamus, et kunstipärane maksureform, st maksude muutmine ilma riigireformita teeb meie elu paremaks. Teiseks, suutmatus lahti saada üleelusuurusest regulatsioonikoormast, meisterdades juurde üha uusi raha neelavaid regulatsioone. Kolmandaks, möödunud aastatuhande mõtteviis: mida rohkem rauda ja betooni suudame ELi fondide abiga monteerida, seda edukamad oleme.
  Mitte suuri asju ei taheta teha, vaid endale mälestusmärke püstitada. Nii tekivadki mõttekesed ehitada laenurahaga Tallinna-Tartu maanteed, lasta paarsada miljonit üürikorterite lõputusse veskisse, ehitada meeletult kallist mandri südamesse tormavat raudruuna. Ärgem unustagem Saaremaa silda, Soome lahe tunnelit ja Haapsalu rongi.
  Maksud on vaid vahend, mitte eesmärk. Kuidas teha maksureformi oludes, kus suurimaks maksumaksjaks on riik ise? Selleks, et maksureformist asja saaks, tuleb teha seda, mida Jüri Raidla nimetab riigireformiks. Riigireformiga peaksime määratlema, millist riiki me suudame pidada ja milliseid regulatsioone vajame. Et ühel hetkel ei peaks tõdema, et riik on sunnitud hülgama osa funktsioone.
  Mida teha paari-kolme miljardiga, kui need raua, betooni ja bürokraatia alt kätte saaks? Ega esivanemad asjata ütelnud, et kui me ei saa suureks rahvaarvu poolest, siis saagem suureks vaimult. Ega siis raud ja betoon pole vaimu suuruse mõõdupuu. Me saame läbi ilma laenatud Tallinna-Tartu maanteeta, ilma üüratute (või vähemalt üüratute dotatsioonidega) üürikorteriteta, ilma läände tormava raudruunata, aga tarkade ja tragide noorteta me läbi ei saa. Investeerima peame seega haridusse ja teadusse. Eesti ei saa edukaks mitte suurustades, vaid mõistust kasutades.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Robert Sarv: palun terve inimese passi
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Kooliõed imestavad jokutamise üle laste kaitsesüstimisel
Kuigi haridusministeerium annab soovituse lapsi alates 12. eluaastast koroonaviiruse vastu vaktsineerida, paneb teadmatus ja aeglane tegutsemine koolirahva küsima, kas laste ja noorte vaktsineerimine on ikka riigi jaoks prioriteet.
Kuigi haridusministeerium annab soovituse lapsi alates 12. eluaastast koroonaviiruse vastu vaktsineerida, paneb teadmatus ja aeglane tegutsemine koolirahva küsima, kas laste ja noorte vaktsineerimine on ikka riigi jaoks prioriteet.
Investor plaanib juba 12kordsele tootlusele palju lisa teenida: hind läheb veel üles
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.